latinica  ћирилица
16/06/2017 |  15:57 | Аутор: РТРС

Требиње: Удружење "Бебе" захвални Градској управи на додатној помоћи

На подручју источне Херцеговине помоћу вантјелесне оплодње рођено је 78 беба чији су родитељи чланови Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе", у чему је значајан допринос дала Градска управа Требиње издвајањем редовних и додатних средства.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Предсједник Удружења Снежана Мисита рекла је Срни да им подршка Градске управе пуно значи и подсјетила да Град на годишњем нивоу издваја 15.000 КМ за ово удружење, а да су додатна средства из Фонда солидарности драгоцјена за чланове Удружења.

Она је навела да је недавно један брачни пар урадио вантјелесну оплодњу захваљујући новцу који је издвојен из Фонда солидарности Града Требиња.

"Из Фонда солидарности је уплаћено око 9.000 КМ, а обећана су нам и додатна средства, која ће бити уплаћивана у зависности од пуњења Фонда", навела је Мисита, додајући да су од Града ових дана добили и 2.000 КМ за пројекат са којим су аплицирали.

Удружење броји 180 чланова, имају неколико трудница, а 17 чланица тренутно чека трећу вантјелесну оплодњу.

Према њеним ријечима, одлука Града Требиња да финансира трећу вантјелесну оплодњу требињским брачним паровима са проблемом стерилитета је посебно значајна.

Она појашњава да је посебно важно што у градској одлуци не постоје ограничења у смислу старосне границе и што на средства могу да рачунају и брачни парови, којима је потребан захват изван граница Републике Српске.

"Наши парови су презадовољни. Многи од њих су већ били изгубили наду, јер су оптерећени ратама кредита које су раније подизали за вантјелесну оплодњу", каже Мисита и додаје да је Градска управа на овај начин људима вратила вољу за животом.

Она је истакла да осим Требиња помоћ Удружењу пружају и Невесиње и Билећа, изражавајући наду да ће и остале општине источне Херцеговине почети да слиједе позитиван примјер својих комшија.

Поступак вантјелесне оплодње, који не прате компликације, уз додатне третмане кошта између 5.000 и 6.000 КМ, с тим што су трошкови двоструко већи уколико је захват потребно урадити у иностранству.

Извор: СРНА