latinica  ћирилица
16/06/2017 |  15:46 ⇒ 15:54 | Аутор: РТРС

Малешевић: Математичари са дипломама из Брчког у великом проблему

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је Срни да су за наставнике у Српској који раде у школама са дипломама приватних факултета из Брчког који немају дозволу за рад, одговорни директори који су их примили на посао.
Конференција за новинаре - Фото: СРНА
Конференција за новинареФото: СРНА

Малешевић је рекао да особе које на овај начин заврше факултете имају великих проблема, како у Републици Српској, тако и у Србији, Црној Гори, те покушавају на разне начине да верификују те дипломе.

"Знам да су на Природно-математичком факултету /ПМФ/ одбили да такви студенти полажу стручни испит, што значи да они послије годину дана, ако немају положени стручни испит, морају добити отказ у школама у којима раде", напоменуо је Малешевић.

Малешевић је додао да се рјешење мора тражити у оквиру школа и Министарства просвјете и културе.

"Школе су већ добиле упутства, те би у складу са тим требало и да се понашају", рекао је министар просвјете и културе.

Он је оцијенио да су директори "у старту направили грешку јер се нису довољно распитали о дипломама тих наставника, те вјероватно због недостатка кадра математичара и наставника физике посезали за тим да приме те људе".

Малешевић сматра да је боље да су примљени апсолвенти ПМФ-а него професор физичког који је отишао у Брчко и на брзину добио диплому професора математике.

"Има око 80 професора који су завршили нешто друго или били на путу да заврше факултет, али су негдје мало заглавили, те отишли на ова два факултета у Брчком гдје су на брзину стекли звање професора математике и физике", рекао је Малешевић.

Према допису, додао је он, које је Министарство добило у априлу из Брчког, ти факултети немају дозволу за рад нити су акредитовани, иако према закону све високошколске установе морају бити акредитоване.

"На страници Агенције за акредитацију БиХ, која је надлежна за Брчко дистрикт, нема тих факултета, што значи да не би могли ни да издају дипломе", напоменуо је Малешевић.

Према писању медија, наставницима у Српској који раде у школама са дипломама приватних факултета из Брчком над главом висе откази јер је Министарство просвјете и културе у априлу добило допис Одјељења за образовање у Влади Брчког у којем се наводе разлози због којих Европском универзитету и Интернационалном универзитету из Брчког нису издате дозволе за рад.

Извор: СРНА