latinica  ћирилица
16/06/2017 |  15:30 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Савчић: Важно обиљежавање српског страдања

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић данас је на Сокоцу, на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије, истакао важност масовнијег одзива оваквим догађајима, истичући да тако српски народ показује колико цијени своју борбу, мртве, ране и колико води рачуна о својој будућности.
Војничко спомен-гробље на Сокоцу (Архив) - Фото: СРНА
Војничко спомен-гробље на Сокоцу (Архив)Фото: СРНА

Обраћајући се окупљенима на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу, Савчић је истакао да је ова регија дала огромне жртве за српску слободу.

Он је подсјетио да су српски борци и народ овог краја на данашњи дан 1995. године успјели да се одупру 3,5 пута бројнијем непријатељу и одбију 30 офанзива на српски простор.

"Ми нисмо извели ниједну офанзиву према Сарајеву. Било је истина, борби и бојева, али то су биле ниже тактичке борбене радње које имају за циљ да поправе положај и да не трпимо губитке. Из тих офанзива муслиманских снага, видјела се њихова намјера", навео је Савчић.

Према његовим ријечима, циљ оваквих обиљежавања јесте да се пренесу сазнања и догађаји из тог времена, да се пренесе дјелић атмосфере те херојске борбе.

"Обиљежавање овог дана заслужује присуство, прије свега, највиших државних функционера, носилаца њајвиших нивоа власти у Српској, али и масовност, јер без тога нећемо постићи никакав циљ", рекао је генерал Савчић.

Он је нагласио да и прва операција Војске Републике Српске - "Коридор", која ће бити обиљежена 25. јуна, такође, заслужује масовност и присуство највиших представника власти.

Обиљежавању 16. јуна, Дана одбране Сарајевско-романијске регије, у знак сјећања на пресудне битке у јуну 1995. године у којима су српски борци пружили отпор далеко бројнијем непријатељу, данас су на Сокоцу присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, делегација Народне скупштине Српске, изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић.

Присуствовали су и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, делегација представника Српске у институцијама БиХ и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука у Оружаним снагама БиХ, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, делегације општина, регионалних и општинских борачких организација, организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије.

У одбрамбено-отаџбинском рату из Сарајевско-романијског корпуса за одбрану ове регије погинуло је 4.000 бораца, а ова формација имала је од 18.000 до 20.000 бораца.

Као вјечни помен тим јунацима изграђен је храм на Равној Романији посвећен Великомученику Светом Георгију на чијим унутрашњим зидовима су уклесана имена 4.000 погинулих бораца у одбрани ове регије.

Сарајевско-романијски корпус спријечио је много јаче снаге такозване Армије БиХ да у јуну 1995. године пресијеку територију Републике Српске на подручју Сарајевско-романијске регије и тако доведу у питање судбину Републике Српске и Срба.

Обиљежавање 16. јуна - Дана одбране Сарајевско-романијске регије настављено је служењем парастоса погинулим српским борцима у Манастиру Светог Великомученика Георгија на Равној Романији.

Организатор обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије на Сокоцу је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Извор: СРНА