latinica  ћирилица
16/06/2017 |  14:26 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Окончан дисциплински поступак против Салиховића

Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ окончала је данас дисциплински поступак против суспендованог главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића изношењем завршних ријечи тужиоца и одбране, а одлуку ће донијети у року до мјесец дана.
Салиховић - дисциплински поступак - Фото: РТРС
Салиховић - дисциплински поступакФото: РТРС

Предсједник Комисије Махмут Шврака саопштио је да ће Комисија, због обимности предмета и процјене свих чињеница и изведених доказа, одлуку донијети у року до мјесец дана, а можда и прије. Он је образложио да је Комисија одлуку да из поступка буде искључена јавност донијела због кривичног поступка који се паралелно води.

Главни дисциплински тужилац ВСТС-а, Алена Курспахић, изјавила је по окончању овог поступка, који је био затворен за јавност, да је Канцеларија дисциплинског тужиоца остала у потпуности при наводима дисциплинске тужбе, правним квалификацијама, захтјеву за изрицање најстроже дисциплинске мјере разрјешења дужности тужиоца и главног тужиоца БиХ и захтјеву за привремено удаљење до окончања овог поступка.

Салиховићев бранилац Рифат Коњић рекао је да је одбрана предложила Комисији да одбије тужбу и да је убијеђена да ће то бити учињено. Салиховић је истакао да је, када је ријеч о регуларности поступка, сигурно повријеђена Европска конвенција о људским правима на правично суђење и јавност поступка. Он тврди да је многима засметао начин рада у Тужилаштву БиХ, које је покренуло многе процесе у корупцији, тероризму и ратним злочинима.

Извор.