latinica  ћирилица
16/06/2017 |  13:19 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

Додик: У исплати клириншког дуга проблем са процедурама

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је у исплати клириншког дуга проблем са процедурама јер је тек прије два дана БиХ доставила потребан документ руском Министарству финансија.
Предсједник РС Милорад Додик на конференцији за новинаре - Фото: РТРС
Предсједник РС Милорад Додик на конференцији за новинареФото: РТРС

"Тамо је речено да ће оног трентука када стигне беспријекорна документација, новац у року од 40 дана бити уплаћен на рачуне БиХ, односно за кориштење ентитета и других корисника. До кашњења је дошло код нас, јер смо имали времена да донесемо одлуке у Предсједништву и парламенту БиХ, али тек су сада створени услови за тако нешто и чекамо реализацију", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

На питање новинара да ли је у посљедњих мјесец дана авионом Ваздухопловног сервиса летио за Крф и Љубљану и због чега, Додик је рекао да у томе ништа није тајна и да овај авион служи за превоз функционера Српске.

"У том погледу, апсолутно је све доступо у надлежним службама, а имам обавезу да о томе информишем одређене органе. Путујем авионом, али немам обавезу да говорим гдје сам био и шта радио, а све је у складу са законом", каже Додик.

Руски клириншки дуг настао је прије рата у БиХ и односи се на ненаплаћена потраживања овдашњих предузећа, која су своје производе испоручиле у Русију.

Захваљујући ангажовању власти Републике Српске и предсједника Српске Милорада Додика, БиХ ће једина добити поменути дуг у новцу, а не у роби.

Од укупних 125,156 милиона долара овог руског дуга, Република Српска добиће 36,29 милиона, Федерација БиХ 72,59 милиона, Брчко дистрикт 3,75 милиона, а институције БиХ 12,51 милиона.

ДОДИК: НАСТАВИЋЕМО ДОБРУ САРАДЊУ СА СРБИЈОМ

Предсједник Српске изјавио је изјавио је да ће Српска и Србија наставити добру сарадњу и честитао што је Ана Брнабић предложена за мандатара за састав нове владе Србије.

"Уставна обавеза предсједника Србије Александра Вучића јесте да предложи мандатара у договору са политичким партијама и честитамо на избору", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да ће Република Српска и Србија наставити и даље да сарађују у најбољем смислу.

Извор: СРНА