latinica  ћирилица
16/06/2017 |  13:02 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Загреб шаље нуклерани отпад на границу са БиХ! (ВИДЕО)

Власти у Загребу још се не осврћу на противљење због намјере да се нуклеарни отпад из Словеније и Хрватске складишти на Трговској гори, на свега три километра од границе са БиХ.
Двор - Локација за одлагање нуклеарног отпада - Фото: РТРС
Двор - Локација за одлагање нуклеарног отпадаФото: РТРС

Већ двије године од тога страхују грађани с обје стране Уне. Док се званични Загреб прави да не види у чему је проблем, с друге стране границе, у Новом Граду страхују да би им пред двориштем могла нићи и нуклеарна централала.

Мјештани српских села, смјештених уз пут ка Трговској гори у хрватској општини Двор, препричавају да дионицом до касарне Черкезовац годинама пролазе камиони, натоварени теретом за који вјерују да је радиоактивни отпад. Подно Трговске горе, налази се већинско српско село, Матијевићи.

Мјештани овог села, додуше иза камере, кажу да је за све крива неразумна политика. Не могу пронаћи друго оправдање за одлагалиште радиоактивног отпада смјештено уз српске куће. Страхују од нуклеарне катастрофе, обољења, контаминиране воде и земље.

Иако су прошле двије године откако се повела расправа о Трговској гори и одлагалишту радиоактивног отпада, Хрватска страна још се није удостојила да отвори разговор с надлежним у БиХ. Увјеравају да ће обавити консултације.

У Регулаторној агенцији за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ потврдили су нам да су у марту, приликом посјете Европској заједници за атомску енергију у Луксембургу, сазнали да Хрватска није званично доставила Национални програм о збрињавању овог отпада.

Док званични Загреб игнорише проблем - Бањалука спрема одговор!

Опширније у прилогу!