latinica  ћирилица
16/06/2017 |  10:32 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

Вукосавић: Електропривреда Србије треба инвестирати у електропривреду БиХ

Дописни члан Српске академије наука и уметности, Слободан Вукосавић, оцијенио је да је потребна корјенита промјена и развој српске електроенергетике, те да би било јако мудро да "Електропривреда Србије" инвестира у црногорску и електропривреду у БиХ.
Струја (Фото: Sputnik/Павел Лисицын) -
Струја (Фото: Sputnik/Павел Лисицын)

Говорећи о промјенама у енергетици, Вуксановић је истакао за Радио-телевизију Србије да људи у свијету већ користе вјетрогенератор, соларне ћелије и да су сви изгледа да ће у далеководима бити једносмјерна струја.

Он је оцијенио да су те промјене корјените и да енергетика мора да се мијења, те да ни Србија не може то да избјегне. најављује да ће због проблема са гасовима бити донесене мјере које ће онемогућити коришћење лигнита у електроенергетици.

"Треба да користимо лигнит, а да паралелно развијамо нове технологије како би се у ту игру благовремено укључили и да не би дошли у ситуацију да једнога дана морамо све куповати", рекао је Вуксановић.

Он је напоменуо да богате земље, које имају много новца, могу себи приуштити да купују електричну енергију, али да Србија није у тој ситуацији.

Извор: СРНА