latinica  ћирилица
16/06/2017 |  09:05 | Аутор: РТРС

Београдска филхармонија тријумфално затвара сезону

Херојска тематика обиљежиће данас у Коларчевој задужбини затварање сезоне Београдске филхармоније, под управом Уроша Лајовица.
Београдска филхармонија - Фото: blic.rs
Београдска филхармонијаФото: blic.rs

Оркестар ће извести Бетовенову симфонију "Ероика" и "Увертиру 1812" Чајковског, а заједно са солистом Иштваном Вардаијем Хајднов "Концерт за виолончело".

- Изводимо наполеонски програм, идеалан за крај концертне сезоне. Бетовен је Ероику писао за Наполеона, Хајдн је имао приватне везе са њим, а Увертира 1812 слави побједу, али над Наполеоном - рекао је Лајовиц, некадашњи шеф-диригент Београдске филхармоније.

Поред 25 концерта на Коларцу, пет додатних термина у оквиру циклуса "Филхарманија" и "Театра у Филхармонији" на камерној сцени, сезону Београдске филхармоније су обиљежила гостовања у чувеној сали "Чајковски" у Москви, престижној МУПИ у Будимпешти, на домаћем фестивалу НОМУС као и турнеја Филхармонија на сјеверу Србије.

Концертну сезону заокружује бесплатан концерт на отвореном који Београдска филхармонија приређује заједно са новим шефом-диргентом Габријелом Фелцом, на којем ће чувени Зубин Мехта наступити као специјални гост, 25. јуна, у блоку 13, код Палате Србија.

Извор: Танјуг