latinica  ћирилица
16/06/2017 |  08:29 ⇒ 08:34 | Аутор: РТРС

"Џакузи очаја"- невјероватно језеро испод мора (ВИДЕО)

У Мексичком заливу, дубоко испод површине мора, крије се једно необично језеро. Свако ко покуша да уђе у њега ће неизмјерно патити, каже професор Ерик Кордс са Универзитета Темпл.
Језеро у Мексику - Фото: Screenshot/YouTube
Језеро у МексикуФото: Screenshot/YouTube

Кордс је један од научника који су истраживали споменути базен, који се у научном часопису Океанографија назива још и "џакузијем очаја".

- Ово језеро представља једну од најневјероватнијих ствари које можемо да пронађемо у дубоком мору. Ако кренете према дну океана и гледате у језеро или ријеку која тече, цијела сцена изгледа као да је с другог свијета - рекао је Кордс.

Вода у овм необичном морском језеру је око пет пута сланија од воде која га окружује. Осим тога, садржи велику концентрацију метана и водоник сулфида, који спречавају његово меијшање с водом околног мора.

За животиње и људе који упливају, односно зароне у њега, токсична концентрација елемената је врло вјероватно смртоносна. У таквим условима могу да преживе једино бактеријски облици живота, црви и шкампи.

За научнике је ово језеро попут дјечјег игралишта, у којем могу да истражују како одређени организми могу да преживе у тако екстремним условима.

Извор: Б92