latinica  ћирилица
16/06/2017 |  07:26 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Додик-Човић: Озбиљни проблеми у функционисању институција на нивоу БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем.
Човић и Додик (Архив) - Фото: РТРС
Човић и Додик (Архив)Фото: РТРС

Састанак Додика и Човића, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ, одржан је у Палати Републике.

Додик је, након састанка, рекао да је са Човићем разговарао о актуелним темама у вези са функционисањем институција на нивоу БиХ.

- Констатовано је да постоје озбиљни проблеми у функционисању тих институција, њихов кредибилитет је значајно урушен и угрожена је Реформска агенда - рекао је Додик.

Предсједник Српске сматра да је проблем у функционисању институција БиХ настао због интертности владајуће структуре на нивоу БиХ.

- Република Српска на нивоу БиХ има лошу позицију због понашања српских представника на том нивоу - рекао је он и поновио да није прихватљиво понашање српских министара у СМ БиХ приликом гласања о Приједлогу закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ.

Додик је напоменуо да у Републици Српској постоји идеја о закону о правосудном систему који би био под њеном ингеренцијом.

- Овај закон би укинуо садашње стање у овом систему и увео потпуне уставне ингеренције Српске. Садашњи систем мора бити промијењен, јер није уставан, у интересу и функцији Републике Српске - рекао је Додик и поновио да се покушава створити амбијент за одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, што је приоритет Српске.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да је став ове партије да је неопходно укинути Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона на нивоу БиХ, као и Суд и Тужилаштво БиХ, те евентуално да буде договорена нека нова структура.

Додик је истакао да је сарадња ове партије и ХДЗ-а добра и да на појединим питањима усаглашавају позиције, како би обезбиједили функционисање институција на нивоу БиХ.

- Међутим, очигледно је да ће се наставити застој у функционисању тих институција - навео је Додик и најавио да ће за неколико седмица у Мостару бити настављени разговори са Човићем.

Човић је рекао да на нивоу БиХ нема парламентарне већине, да БиХ касни на европском путу и да је због тога неопходно да почне функционисати механизам координације.

Човић је рекао да  су измјене Кривичног закона БиХ које је Савјет министара утврдио мимо ставова Републике Српске недопустиве, те хрватски министри неће подржати ниједно законско рјешење у којем нису уважени ставови из Српске.

- То је начин како ћемо се међусобно усклађивати и то значи јачање наше сарадње. Овдје на историју гледамо са три различите стране, што значи и према рату и ратним злочинима. Бојим се да смо много наших закона оптеретили неким стварима којима тамо није мјесто - рекао је Човић.

Састанку у Палати Републике присуствовала је и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто.