latinica  ћирилица
15/06/2017 |  20:06 | Аутор: РТРС

Европол: Активности џихадиста у порасту, у 2016. забиљежено 142 напада

У 2016. години осам држава Европске уније пријавило је укупно 142 напада, како оних који су пропали и спријечени, тако и они који су извршени, показује извјештај Европола о тероризму.
Европол - полиција ЕУ (Фото: europol.europa.eu) -
Европол - полиција ЕУ (Фото: europol.europa.eu)

Како се наводи у 10. издању годишњег "Извјештаја о стању и трендовима тероризма у ЕУ" за прошлу годину, укупно су 142 особе погинуле у терористичким нападима, 379 је повријеђено у ЕУ, а 1.002 особе су ухапшене због тероризма. Више од половине напада, односно њих 76, пријавило је Уједињено Краљевство, истиче се на сајту Европола.

Француска је пријавила 23, Италија 17, Шпанија 10, Грчка 6, Нјемачка 5, Белгија 4, а Холандија један напад. Иако је забиљежен велики број терористичких напада који нису повезани са џихадизмом, већина погинулих је изгубула живот у терористичким нападима које су изазвали џихадисти. Експлозиви су коришћени у 40 одсто напада, а жене и млади, чак и дјеца, имају све веће оперативне улоге у вршењу терористичких активности у ЕУ, упозорава се у извјештају.

Већина хапшења је повезана са џихадистичким тероризмом, а број тих хапшења порастао је трећу годину за редом. Такође, Европски центар за борбу против тероризма при Европолу подржао је 127 истрага за борбу против тероризма у 2016, што показује јасну назнаку растућег опсега активности џихадиста, оцјењује се у извјештају.

Извор: Независне, Танјуг