latinica  ћирилица
15/06/2017 |  18:28 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Марић - Рјешење о репрезентативности добио Синдикат запослених

Генерални директор "Шума Републике Српске" Ристо Марић рекао је да је на данашњој сједници управе овог предузећа одлучено да рјешење о репрезентативности добије Синдикат запослених у овом јавном предузећу, чији је предсједник Блажо Продановић.
Ристо Марић - Фото: СРНА
Ристо МарићФото: СРНА

"Тај синдикат ће добити рјешење јер има спискове више од 1.360 радника са матичним бројевима и потписима. Било је потребно најмање 900 радника да би синдикати могли да се региструју, а ти су људи регистровали и доставили све што је било неопходно по закону, чиме су испунили услове", каже Марић.

Он је навео да на сједници управе репрезентативност није добио Синдикални одбор Јединствене удружене синдикалне организације ЈП "Шуме Републике Српске", који, навео је, себе сматра сљедбеником Републичког синдиката шумарства, прераде дрвета и папира.

"Тај синдикат је донио само рјешење Министарства рада и борачко-инвалидске заштите. Нису донијели потписе, ништа. Овај синдикат био би репрезентативан да су само они остали и да није било другог синдиката, односно достављеног рјешења. Дакле, они на основу синдикалног регистровања, као удружење, не могу добити репрезентативност", рекао је Марић.

Он је додао да његове ријечи, у том смислу, потврђују и чланови Закона о раду који дефинишу синдикално организовање.

Извор: Срна