latinica  ћирилица
15/06/2017 |  17:30 | Аутор: РТРС

Матаруга: Зауставити "одлив мозгова"

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга, који у Паризу учествује на Трећој заједничкој научној конференцији о западнобалканском процесу/берлинском процесу, изјавио је данас Срни да у Француској трају разговори о формирању фондације за подршку младима са западног Балкана.
Милан Матаруга - Фото: СРНА
Милан МатаругаФото: СРНА

Матаруга је навео да је циљ формирања ове фондације да млади, кроз истраживање, рад и формирање лабораторија остану у матичним земљама и да се заустави такозвани "одлив мозгова".

"Преговарамо око конституисања фонда, изналажења средстава и расподјеле новца", рекао је Матаруга.

Он је навео да је друга важна тема конференције едукација и иновације у функцији повећања броја запослених на подручју западног Балкана.

"Након повратка направићемо детаљан извјештај о овим темама, који ћемо предложити министрима, јер би они требало да средином јула у Трсту учествују на састанку на коме ће дефинитивно бити одлучено да ли ови пројекти иду даље или не", поручио је Матаруга из Париза.

Он је додао да се тродневна конференција, коју организује Француска академија наука у сарадњи са Њемачком академијом наука "Леополдина", завршава сутра.

Овогодишња конференција одржава се под мотом "Претворите идеју у акцију: Инвестирајте у младе научнике и пословни раст", а фокусирана је на истраживачке Фондације "Никола Тесла" за подршку младим истраживачима на простору Балкана, те дефинисање препорука у оквиру "Акционог плана за паметни раст западног Балкана".

Циљ конференције јесте да обезбиједи формалне препоруке за самит шефова држава и влада западног Балкана, који ће бити одржан 12. јула у Трсту.

На конференцији у Паризу учествују предсједници академија наука свих балканских земаља, те француске, њемачке и италијанске академије наука, ректори највећих универзитета балканских земаља, предсједници ректорских конференција Француске, Италије и Њемачке, као и истакнути истраживачи и руководиоци научних центара и института са наведеног простора.

Осим Матаруге, са простора БиХ на конференцији у Паризу учествују предсједник Академије наука и умјетности БиХ Милош Трифковић и ректор Универзитета у Сарајеву Рифат Шкријељ.

Извор: СРНА