latinica  ћирилица
15/06/2017 |  17:05 | Аутор: РТРС

"Компаније у оквиру Агрокора у Србији и Словенији добро послују"

Посебни повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак изјавио је да компаније тог концерна у Словенији и Србији послују добро, а најсложенија ситуација је, каже, у БиХ, гдје се на томе ових дана највише ради.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

"Тамо имамо 5.100 запослених и планирамо неке кораке с Меркатором и Конзумом којима бисмо ријешили финансијску ситуацију у којој се Конзум налази. За њих је, међутим, добро да је ова криза која се догодила остала локализована у Хрватској. То говорим последња два мјесеца свим владама у регији, јер пријетила је опасност да се из Хрватске криза прелије у њихове економије", рекао је Рамљак за Јутарњи лист.

Он је додао да је то спријечила Влада Хрватске.

"Цијели регион могао се наћи у врло неугодној ситуацији. Када имате више од 5.000 запослених у БиХ у три, четири компаније које су најбоље у тој држави, онда је то проблем за њихову економију. Меркатор, Фриком и Дијамант сигурно су међу десет најбољих компанија у Србији и њихов пад био би озбиљан проблем за тамошњу економију, а Меркатор у Словенији да и не спомињем. Мислим да је то велика заслуга хрватске владе, која је спријечила урушавање и тих компанија", навео је Рамљак.

Појаснио је све о структури власништва, генези кризе и плановима за опоравак здравих дијелова компаније, а то је, према његовом мишљењу, готово све осим кровног концерна, Агрокора д. д., који за нешто више од годину дана, када тимови за реструктурирање обаве свој посао, вјероватно престаје да постоји.

Споменуо је и тужбе, рекавши да ко год има илузије да у овом процесу неће бити тужби, гријеши.

"Ја немам илузије да тужбе неће бити подигнуте против свих учесника процеса, а то значи и против компанија, и против власника, и против мене...Сасвим је друго питање постоје ли аргументи за такве оптужнице, а онда и за пресуду против нас", рекао је Рамљак.

Извор: РТС, Танјуг