latinica  ћирилица
15/06/2017 |  16:06 | Аутор: РТРС

Радојичић: Коалициони споразум још је на снази

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је данас да је у градском парламенту још на снази коалициони споразум СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Уједињене Српске и одборника из реда националних мањина, те да не постоје никакви формални захтјеви за напуштање коалиције.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић, који је предсједник Градског одбора СНСД-а, додао је да нема разлога ни за какве измјене докле год сви поштују споразум, те да ко год изађе из њега мора да носи терет кршења споразума.

"У сталној сам комуникацији са коалиционим партнерима, веома су видљиве турбуленције у клубовима ДНС-а и СП-а и, уколико оне доведу до пуцања клубова, то ће неминовно значити редефинисање односа у градској скупштини и нову подјелу карата", рекао је Радојичић новинарима.

Он је навео да је Предсједништво Градског одбора СНСД-а јуче закључило да било које искакање из коалиционог споразума, формирање нових клубова, напуштање партија или прегруписавање значи кршење коалиционог споразума, те отвара врата за нове, другачије коалиционе споразуме.

Предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан /ДНС/ рекао је да нема намјеру да врши било какву прекомпозицију власти, али да има за циљ да формира групу одборника којима ће приоритет бити интереси грађана, а не интереси странака.

Коментаришући наводе у медијима да тежи формирању новог клуба одборника, који би значајно утицао на скупштинску већину, Балабан је нагласио да су то погрешно схваћени и интерпретирани циљеви формирања клуба.

"Ми смо чланови својих странака, али покушавамо да пронађемо модел којим ћемо активније подржати грађане и мислим да ћемо их у том случају боље разумјети", рекао је Балабан, те додао да су за ту идеју заинтересовани готово сви одборнички клубови.

Он је додао да очекује разумијевање за ове активности у оквиру странке, истакавши да, уколико буде морао бирати између странке и грађана, увијек ће стати на страну грађана.

Балабан је рекао да нема никаквих сукоба са појединим људима из централе ДНС-а, али да има одређених различитих ставова у односу на странку.

"Члан сам ДНС-а јер је у овој странци допуштено да имате своје мишљење и намјеравам да останем њен члан. Никад не бих ни радио у екипи или тиму у којем немате право да имате своје мишљење", рекао је Балабан.

О информацијама медија о тенденцијама да буде смијењен са мјеста предсједника градске Скупштине, а на то мјесто дође независни одборник Зоран Талић, Балабан је рекао да није никада ни мислио да ће на дужности предсједника бити заувијек и да му не би сметало да Талић буде његов насљедник.

Извор: СРНА