latinica  ћирилица
15/06/2017 |  14:42 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

"Jасно против кога треба да буде употријебљена одредба Кривичног закона БиХ "

Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, позвао је делегате Дома народа Парламентарне скупштине БиХ да гласају против измјена и допуна Кривичног закона БиХ, које са становишта интереса Републике Српске и њених грађана нису прихватљиви.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић истиче да делегати Дома народа, које је делегирала и изабрала Народна скупштина Српске, без обзира каква буде одлука Представничког дома Парламентране скупштине БиХ, имају обавезу и одговорност да се понашају у складу са интересима Српске и на тај начин доносе одлуке.

Рекао је да је јасно против кога треба да буде употријебљена одредба Кривичног закона БиХ којом је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од пет до десет година затвора.

"То свакако није геноцид и злочин у Јасеновцу, нити геноцид у Јерменији, нити ратни злочини у Мркоњић Граду. Нама је јасно шта је циљ ове измјене Кривичног закона БиХ. Када је ријеч о измјенама, као и о статистикама броја пресуда Суда БиХ за ратне злочине - циљ је исти, а то је да се удари печат карактеру протеклог рата из визуре само једног народа и једне политике у БиХ", тврди Чубриловић.

Он је изразио огорчење чињеницом да српски министри у Савјету министара БиХ нису реаговали на прави начин и одбијањем да гласају или напуштањем сједнице нису онемогућили усвајање тог законског приједлога док не обаве консултације са институцијама Републике Српске.

"Можемо бити из различитих политичких опција, али они који чине власт на нивоу БиХ, као и они који чине власт на нивоу Републике Српске изабрани су да штите Српску и да заступају интересе грађана који су их бирали", закључио је Чубриловић.

Извор: СРНА