latinica  ћирилица
15/06/2017 |  13:38 | Аутор: РТРС

Ји: Вучић тражио од Додика да не одржи референдум о Дану Републике

Предсједник Србије Александар Вучић, док је био премијер, "приватно и јавно" је тражио од предсједника Републике Српске Милорада Додика да не одржи референдум о Дану Републике. То је у Сенату рекао високи званичник Стејт департмента САД Брајан Хојт Ји.
Вучић и Брајан Ји - Фото: СРНА
Вучић и Брајан ЈиФото: СРНА

Замјеник помоћника државног секретара је на саслушању у сенатском одбору за Европу и регионалну безбједносну сарадњу рекао да је Русија највише охрабривала Додика да се одржи "спорни референдум" који је забранио Уставни суд БиХ, док је Вучић покушао да спријечи референдум јер је сматрао да дестабилизација БиХ није у интересу Србије, у чему је имао подрчку САД.

Ји је рекао да је забринут због руског центра у Нишу јер би, како је оцијенио, то могао постати "шпијунски центар" или нешто слично ако би добио специјални дипломатски статус. Рекао је да су САД пренијеле властима у Београду да је важно да Србија има пуну контролу над својом територијом. Нагласио је да САД вјерују да Русија нема добре намјере на Балкану у остваривању циљева земаља у региону да се приближе ЕУ.

Извор: Независне новине