latinica  ћирилица
15/06/2017 |  10:58 | Аутор: РТРС

Грип у трудноћи може да доведе до појаве аутизма код дјеце

Труднице са грипом, посебно уколико се грозница и температура јаве у другом тромјесечју, под већим су ризиком да њихова беба добије аутизам, показала су нова истраживања.
Трудноћа - Фото: илустрација
ТрудноћаФото: илустрација

Студија коју је објавила Школа за јавно здравље Колумбија Универзитета у Њујорку обухватила је 95.754 дјеце рођене између 1999. године и 2009. Око 15.700 дјеце родиле су мајке које су током трудноће имале грозницу или температуру. Унутар те групе, истраживачи су открили да 583 дјеце има неки облик аутизма.

Ризик да дијете оболи од аутизма већи је за 34 одсто код мајки које имају температуру и грип. Уколико до тога дође у другом тромјесечју, ризик расте на 40 одсто.

Мајке које су пиле ибупрофен за вријеме грипа, код њихове дјеце се нису јављали симптоми болести. Ипак, мали број мајки је користио овај лијек, па истраживачи нису са сигурношћу могли да извуку никакве конкретне закључке о ефекту ибупрофена.

"Наредна истраживања биће фокусирана на идентификовање и спречавање грипа и инфекција и реакција код трудница које би могле да доведу до појаве аутизма код дјеце“, рекао је аутор студије Ијан Липкин.

Повезаност грипа и аутизма већ је раније запажена, али је ова студија опширнија од досадашњих истраживања.

Извор: Б92