latinica  ћирилица
15/06/2017 |  08:40 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Узрок трагедије у Лондону - уљепшавање зграде

Узрок страховитог пожара у Лондону у којем је 12 људи изгубило живот јесте уљепшавање стамбене зграде, наводе и стручњаци и политичари.
Пожар у Лондону (Фото: Tanjug-AP) -
Пожар у Лондону (Фото: Tanjug-AP)

Како наводе, зграда је уљепшана да би њен изглед био прихватљивији за богате сусједе.

Солитер "Гренфел" од 24 спрата је дио државног комплекса социјалних станова у "Краљевској четврти Кенсингтон и Челси" - дијелу Лондона чувеном по огромном имовинским разликама јер су ту и неке од најскупљих некретнина у свијету, а ту су и домови неких од најсиромашнијих житеља британског главног града.

Многи од социјалних случајева који су живјели управо у солитеру "Гренфел" кажу да су се власти годинама оглушивале о њихова упозорења да је зграда опасна.

Власти су 12,8 милиона долара платиле реновирање солитера  које је завршено прије само годину дана, маја 2016, а сада се, пише Гизмодо, показало да су неке одлуке донијете у име уљепшавања могле бити узрок смртоносног пожара.

Један циљ радова на тој згради је био да она изгледа љепше сусједима јер у планским документима која је објавио лондонски лист "Индипендент", пише да ће нова алуминијумска оплата фасаде "унаприједити њен изглед, посебно када се гледа из околног подручја".

У "околном подручју" живе неки од најбогатијих становника Лондона, наводи Гизмодо, подсјећајући да је ту и Нотинг хил, четврт позната из истоименог филма с Хјуом Грантом прије двадесетак година, који је дијелом показао управо те социјалне разлике.

Иако алуминијумска оплата фасаде која штити зграду од кише, није нужно лоша опција, показало се да је између ње и старе фасаде постављен јефтин изолациони материјал јер је изолациони материјал отпоран на ватру веома скуп. То већ и на први поглед јесте лоше рјешење, указује Гизмодо.

Ватрогасни инспектор Арнолд Тарлинг је објаснио за "Индипендент" да "оплата фасаде прави ваздушни тунел и, уз то, материјал који се запали, заробљава између оплате и зграде".

Тако је у пожару зграде "Гренфел" "запаљена изолација остала унутра, а да алумињумске оплате није било, једноставно би отпала са зграде".

Мајк Пенинг, посланик и бивши министар ватрогасне службе, такође је рекао да је "оплата очигледно помогла ширење пожара".

Таквих пожара је било и другде - за прошлу Нову годину је Хотел "Даунтаун" у Дубаију изгорио јер оплата фасаде "није била у складу с противпожарним стандардима", док су у Дубаију на сличан горјеле и зграде обложене алуминијумом, баш као и лондонска.

Док британска фирма која је лане реновирала зграду са 120 социјалних станова "Гренфел", послије пожара тврди да је "све урадила по стандардима", удружење њених станара показује доказе да се годинама жалило на опасне услове у њој, укључујући "сталне ударе напона струје", погрешно постављене електро-каблове, чак и изостанак мјера за случај несреће каква се на крају догодила.

Станари документују и да су упозоравали власти да је стање такво да је "катастрофа неизбјежна, и само је питање времена када ће се десити".

Пожар је избио нешто послије поноћи на другом спрату и за двадесетак минута се проширио до врха зграде. 200 ватрогасаца се више од 10 сати борило са ватреном стихијом која је заробила бројне станаре.

У многобројним страшним изјавама очевидаца и самих станара зграде коју је буквално прогутала ватра за свега двадесетак минута издваја се прича коју је објавио британски Гардијан. Лист је навео да је једна жена, у нападу страха за живот своје бебе, ту бебу бацила са деветог или десетог спрата.

Извор: Танјуг