latinica  ћирилица
14/06/2017 |  18:37 ⇒ 15/06/2017 | 07:37 | Аутор: РТРС

Посланици у Парламенту БиХ претресали стање у правосуђу (ВИДЕО)

Представнички дом ПС БиХ окончао је вишечасовну расправу о стању у правосуђу у БиХ, с посебним освртом на коруптивна кривична дјела без конкретног закључка који би унаприједио борбу против организованог криминала и корупције.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

С обзиром на то да је током расправе предложено више од 80 закључака, руководство Дома се обавезало да за наредну сједницу све предложене закључке сублимира у један и стави на гласање.

Тематска расправа показала је огромно незадовољство посланика стањем у бх правосуђу углавном због неспособности да се изборе са организованим криминалом и корупцијом. У том смислу Суд и Тужилаштво БиХ само су донекле оправдали постојање признао је и ресорни министар истакавши да грађани немају повјерење у те институције.

"Оваква казнена политика за коруптивна дјела не доноси резултате већ дјелује стимулативно на извршиоце таквих дјела", истиче Јопип Грубеша, министар правде БиХ.

Иницијатор расправе Младен Босић сматра да је корупција и правосуђе које је штити проблем број 1 у БиХ, а не неријешена национална питања. Одговорност за лоше стање у бх. правосуђу пребацује на ВСТС, али и на ПС БиХ.

"Шта је проблем? Проблем је што је правосуђе затворен систем без вањске контроле и у таквом систему и нашем менталитету он постаје каварљива роба", истиче Босић, предсједавајући Представничког дома ПС БиХ.



Расправа о бх правосуђу претворила се у бескорисну причаоницу и личне обрачуне између појединих посланика.Све је пажљиво пратио предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија који је стао у одбрану својих колега и оптужио представнике власти да се мијешају у актуелне истраге.

СДП-ово посланик Денис Бећиревоић замјерио је министру Јосипу Грубеши што у Информацији није навео да Суд и Тужилаштво БиХ имају уставни основ. Што се тиче СНСД-а очекивали су да ће бити покренута иницијатива за укидање тих правосудних институција а не да се поново од стране посланика СзП користе институције БиХ за обрачун са институцијама РС.
 
"Сматрамо да треба укинути Суд и Тужилаштво БиХ те надлежностзи втратити на ентитетски ниво да се ВСТС, судије и тужиоци бирају на ентитетском нивоу", рекао је Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничкомдому ПС БиХ.

Посланици СНСД-а поново су напустили сједницу Дома након што је одбијена њихова иницијатива да се гласа о неповјерењу Шефику Џаферовићу због његове ратне прошлости.

Док су напуштаили сједницу, Џефровић је рекао да ће затражити од парламентарне комисије за кодекс да се одреди према понашању СНСД-ових посланика.