latinica  ћирилица
14/06/2017 |  16:05 | Аутор: РТРС

Грубеша: Вратити повјерење грађана у правосуђе

Министар правде БиХ Јосип Грубеша изразио је задовољство расправама на данашњој тематској сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о стању у правосуђу, наводећи да се покушава наћи модел да се врати повјерење грађана у рад судова и тужилаштава.
Јосип Грубеша - Фото: klix.ba
Јосип ГрубешаФото: klix.ba

Обраћајући се новинарима Грубеша је рекао да велики број судија и тужилаца ради поштено, одговорно и професионално свој посао, те да се мора наћи адекватан модел и борити се против мањине која "блати професију".

"Од већине парламентараца било је добрих сугестија, али је речено и доста тога лошег што се догађа у правосуђу БиХ", рекао је Грубеша.

Он је нагласио да Министарство правде БиХ може радити само на побољшању законске регулативе и сузбијању свих аномалија које се догађају унутар правосуђа.

Министар правде је додао да је данашња расправа одржана на основу релевантне информације Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ.

"Подаци су такви какви јесу, ми их не можемо фризирати и уљепшавати. Избор судија и тужилаца је на ВСТС–у БиХ и они имају своја правила, а Министарство правде се не може мијешати у њихов посао" , рекао је Грубеша.

Према његовим ријечима, закон о ВСТС–у је у Прогаму рада Министарства правде БиХ и планира се тај закон ставити на дневни ред у оквиру Структуралног дијалога.

Грубеша је напоменуо да се ради и на финализирању закона о судовима на нивоу БиХ.

Министар правде се осврнуо и на чињеницу да је Савјет министара БиХ јуче разматрао и усвојио измјене и допуне Кривичног закона који обухвата и санкционисање негирања геноцида.

"Имали смо и то питање у 19 чланова које тај закон обухвата. По оном како смо гласали, тај закон је усвојен", рекао је Грубеша.

Он је рекао да Савјет министара БиХ има обичај да на нацртне закона министри дају одређене сугестије и да се преслушају стенограми, поготово кад је ријеч о круцијалним законима попут Кривичног закона.

"То радимо да не буде никакве грешке и да се укључе све оне добронамјерне и конструктивне сугестије које су се чуле", рекао је Грубеша.

Министар правде БиХ је додао да још није погледао стенограме, те да ће ако буду прихватљиви приједлози који су се чули на Савјету министара, бити уврштени.

Извор: СРНА