latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:50 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Србија намјерава да пређе на ниво активног учесника у ОДКБ

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас у Бјелорусији да Србија намјерава да из статуса посматрача у Организацији споразума о колективној безбједности /ОДКБ/ у блиској будућности пређе на ниво активног учесника.
Београд - Словенско братство 2017 - вјежба - Фото: СРНА
Београд - Словенско братство 2017 - вјежбаФото: СРНА

Ђорђевић, који је присуствовао завршним активностима трилатералне војне вјежбе "Словенско братство 2017", у којој учествују бјелоруски, руски и српски војници, истакао је да је јачање оперативних и функционалних способности Војске Србије основни циљ Министарства одбране.

"Један од корака у том правцу јесте и активније учешће у раду Организације споразума о колективној безбједности. Због тога намјеравамо да у блиској будућности из статуса посматрача у тој организацији пређемо на ниво активног учесника", рекао је Ђорђевић.

Трилатерална вјежба "Словенско братство 2017" почела је 6. јуна на полигону оружаних снага Бјелорусије у близини града Брест и трајаће до сутра, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Циљ вјежбе, на којој учествује око 400 припадника бјелоруске војске, 250 припадника оружаних снага Руске Федерације и 50 припадника Специјалне јединице Војске Србије, јесте унапређење интероперабилности, међусобног разумијевања и способности за извођење мултинационалних операција.

Ђорђевић је са бјелоруским министром одбране Андрејом Равковим посјетио камп у којем су смјештени припадници Војске Србије, а потом је на полигону 38. гардијске десантно-јуришна бригаде у близини града Брест, пратио рјешавање компликованог задатка ослобађања предводнице од терориста и рјешавање талачке ситуације.

Изведена је и акција спречавања пробоја терориста, уз ноћно гађање и ноћне падобранске скокове припадника оружаних снага Белорусије, Русије и Специјалне бригаде Војске Србије.

Активностима на вјежби су присуствовали и замјеник начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Александар Журављев и начелник Здруженог штаба ОДКБ Анатолиј Сидоров.

Ђорђевић је честитао учесницима вјежбе на успјешно реализованим задацима и додао да је поносан на врхунску обученост припадника Војске Србије, који су раме уз раме са бјелоруским и руским колегама показали да су спремни за извршење комплексних борбених задатака.

У наставку посјете Ђорђевић је посјетио 38. гардијску десантно-јуришну бригаду, гдје је представљен дио обуке специјалних јединица и 115. артиљеријско-ракетни пук, који у свом саставу има системе С-300.

Ђорђевић и Равков оцијенили су да је вјежба "Словенско братство 2017" испунила очекивања и да је ријеч о одличном модалитету сарадње, који омогућава размјену искуства међу припадницима елитних војних јединица.

Двојица министара сагласили су се да је сарадња Србије и Бјелорусије у области одбране суштински унапријеђена у протеклом периоду и да је достигла висок ниво општих и политичких односа двије пријатељске земље.

Током боравка у Бјелорусији, министар одбране Србије посјетио је и Меморијални комплекс "Брестовска тврђава – херој" и положио вијенац на Споменик страдалим заштитницима Брестовска тврђаве уз почасни строј припадника Специјалне бригаде.

Извор: СРНА