latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:45 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

У Приједору у Новом Граду и даље велика потражња за хљебом "од јуче" (ВИДЕО)

Иако је у Приједору и Новом Граду у посљедњих десетак година повећан број пекара, ипак, у њима потрошачи могу купити и хљеб који пекари нису продали претходног дана, када је и припремљен. Ако је судити према ономе што смо забиљежили, стари хљеб је ипак тражен. За неке је пресудна цијена, јер је педесет одсто јефтинији,а неки то чине из навике.
Хљеб од јуче - Фото: РТРС
Хљеб од јучеФото: РТРС

За разлику од некадашње производње када се хљеб углавном пекао ноћу, данашња пекарска производња је уситњена. Пекаре се углавном баве динамиком производње и продаје хљеба. Економска рачуница је у првом плану, мада и хљеб од јуче има своје купце, а знатно је јефтинији.

У Приједору је отворена продавница у којој се може купити хљеб од јуче. У овој радњи омогућено је онима који могу и желе да уплате хљеб за социјално угрожене.

Рок употребе хљеба произведеног у малим пекарама углавном је 24 сата. За производњу хљеба са дужим роком употребе неопходна је контролисана употреба одређеног конзерванса.Таква производња малим пекарама није исплатива, кажу пекари.