latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:33 | Аутор: РТРС

"Упитна примјена закона о заштити лица која пријављују корупцију"

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да је Приједлог закона о заштити лица која пријављују корупцију коректно урађен, али да ће његова имплементација бити изазовна.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

"Нисам сигуран да ће са овом власти дати неки ефекат", рекао је Бореновић новинарима у Народној скупштини Републике Српске.

Он је додао да је упитно да ли ће бити оних који су спремни да пријаве корупцију и прихвате терет нечега што је важно за ту борбу.

Посланик НДП-а Драган Чавић каже да је ријеч о западноевропском закону за чију реализацију не постоје демократски услови у Српској.

"Нисам сигуран да овај закон може пружити институционалну и ванинституционалну заштиту лица која пријављују корупцију", рекао је Чавић.

Он сматра да би овај закон требало да заштити и новинаре који се баве истраживачким новинарством, "јер је много оних захваљујући којима су ријешене и покренуте одређене афере".

Чавић је рекао да је Приједлогом кривичног законика Републике Српске унапријеђена област кривичноправних питања у односу на ранији текст закона, али да одређена питања треба боље појаснити да не би у пракси била различито тумачена.

Извор: СРНА