latinica  ћирилица
14/06/2017 |  14:59 | Аутор: РТРС

Шаровић: Води се расправа о повећању акциза за гориво

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је данас да се води расправа о повећању акциза за гориво и да ће о интегралном тексту закона моћи да се говори тек када са министром правде БиХ Јосипом Грубешом буде прешао све чланове предложеног законског рјешења.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је рекао новинарима у Сарајеву да на посљедњој сједници Савјета министара БиХ није разматран Приједлог закона о повећању акциза на алкохолна пића.

Он каже да је то питање третирано прије пар мјесеци и да је застој настао код тога да ли у тај приједлог треба да уђе само одредба о повећању акциза на пиво и алкохолна пића, или да буде укључено и вино, или, пак, само алкохол и алкохолна пића.

Шаровић каже да то детаљно није дефинисано ни Реформском агендом.

- Савез за промјене преферира опцију да, уколико се повећавају акцизе, оне обухватају пиво и вино, или да нема ни пива ни вина, али нисмо за варијанту да се они на било који начин раздвајају - појаснио је Шаровић.

Одговарајући на питање када ће се пред Савјетом министара БиХ наћи закон о гасу, Шаровић је рекао да се сумирају примједбе са јавне расправе која је вођена о тексту закона који је највећим дијелом усаглашен са Енергетском заједницом у Бечу.

- И Република Српска и Федерација БиХ су учествовале у јавној расправи, дале своје коментаре, као и друге институције. Након сумирања тих приједлога, ми ћемо се опредјелити око даљих корака - рекао је Шаровић.

Он је додао да ће посебну пажњу усмјерити на посебне примједбе које долазе од ресорних министарстава и регултаторних агенција које се баве овим питањима.

Шаровић није могао рећи тачано када ће се тај закон наћи пред Савјетом министара БиХ, али је његов став да то буде што прије.

Извор: СРНА