latinica  ћирилица
14/06/2017 |  14:28 | Аутор: РТРС

Европски парламент усвојио резолуцију о Србији

На пленарном засједању у Стразбуру великом већином гласова европосланици су усвојили Резолуцију о Србији која "поздравља ангажовање и напредак Србије у процесу евроинтеграција".

Европски парламент је усвојио Резлоуцију о Србији, којом се поздравља напредак Србије на путу евроинтеграција, даје подршка за нове кораке ка чланству у ЕУ и наводе приоритети реформског процеса.

Европски парламент је на пленарном засједању у Стразбуру великом већином гласова - 524 гласа "за" од присутних 673 - усвојио Резолуцију о Србији.

Резолуција "поздравља ангажовање и напредак Србије у процесу евроинтеграција", а држава позива да у комуникацији са грађанима "активно промивише своју ЕУ стратегију".

Европски парламент поздравља отварање осам поглавља у приступним преговорима и износи очекивање о отварању нових поглавља са Србијом.

Резолуцијом се и овога пута наглашава да је примјена реформи кључна за наставак европског пута Србије.

Поздравља се и генерално побољшање економске политике у земљи и напредак ка функционалној тржишној економији.

Наглашава се важност средњих и малих предузећа у економији Србије и позива на "даље побољшање пословног окружења" у земљи.

И ове године Србија је од стране Европског парламента позвана да "постепено усклађује своју спољну и безбједносну политику са политиком ЕУ, укључујући и политику према Русији."

"Заштитити рањиве групе"

Србија је похваљена за "конструктиван и хуман однос" према мигрантима.

"Резолуција наглашава да је у Србији "направљен напредак у области правосуђа", али да "независност правосуђа још није осигурана у пракси".

Такође се износи "забринутост због недовољног напретка у борби против корупције", а од Србије се тражи "јасна политичка воља да се то питање ријеши".

Европски парламент поздравља "активну улогу Србије у међународној и регионалној полицијској и правосудној сарадњи" као и напредак у борби против организованог криминала и тероризма.

Резолуција наглашава важност независних регулаторних тијела у земљи као што су институција омбудсмана, повјереника за информације од јавног значаја и Агенција за борбу против корупције.

Од Србије се тражи даље залагање на заштити припадника рањивих група као што су Роми, особе са инвалидитетом, ЛГБТ популација, мигранти и затвореници.

Једина област за коју у Европском парламенту кажу да нема напретка јесте слобода изражавања и присуство самоцензуре у медијима у Србији.

Од власти у Србији се тражи да осигурају и примјену закона о заштити мањина.

Војводина се помиње као дио Србије који је "одржао висок степен заштите мањина".

Истворемно Европски парламент поручује да " аутономија Војводине не смије бити ослабљена".

Резолуцијом Европског парламента похваљен је "конструктиван приступ Србије билатералним односима у региону, било да су у питању земље на путу ка ЕУ или чланице ЕУ".

Забринутост због тензија између Београда и Приштине 

Од Србије је и овога пута затражена пуна сарадња са Трибуналом у Хагу, а као једна од кључних приоритета евроинтеграција Србије наводи се нормализација односа са Приштином и "пуна примена" договореног у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и "питање Заједнице српских општина".

Двије стране се позивају да дефинишу "нове теме разговора у оквиру дијалога, у циљу бољег живота грађана и свеукупне нормализације односа".

Овогодишња Резолуција о Србији биљежи и забринутост Европског парламента због тензија између Београда и Приштине са почетка године, а двије стране су позване да се уздрже од акција које би могле да угрозе постигнути напредак у дијалогу.

Ова Резолуција за основу је имала извјештај извјестиоца Европског парламента Дејвида Макалистера о напретку Србије у 2016. години.

Након подношења 325 амандмана усаглашени текст нацрта Резолуције усвојен је крајем фебруара на Спољнополитичком одбору Европског парламента.

Финално изгласавање Резолуције одлагано је два пута - прво због предсједничких избора у Србији, а затим и због ванредних парламентарних избора на Косову.

Европски парламент годишње усваја резолуције о напретку свих земаља које су у процесу приступања ЕУ.

Ове резолуције нису обавезујућег карактера, али имају тежину политичке препоруке једне од три најзначајније институције ЕУ. 

Кукан и Луначекова о Резолуцији

Предсједник парламентарног Одбора за сарадњу са Западним Балканом Едуард Кукан поздравио је усвајање Резолуције о Србији и позвао ЕУ да отвори нова поглавља, а Београд да ради на реформи владавине права у земљи.

- Свједоци смо да се проблеми настављају када је у питању слобода медија, укључујући нападе на новинаре и смањење простора за рад цивилног друштва. То су неки од темеља модерних европских друштава које морамо стално да бранимо - поручио је Кукан у саопштењу.

Нагласио је да Србија игра важну улогу у региону, доприносећи стабилности и сарадњи и позвао лидере у Србији да наставе са конструктивном и одговорном регионалном политиком.

Потпредсједница ЕП Улрике Луначек је у саопштењу истакла да је Србија остварила посебан напредак у захтјевима које је ЕУ поставила у вези са функционисањем тржишне привреде и положаја малих и средњих предузећа.

Навела је да извјештај веома јасно указује на даље постојеће демократско-политичке дефиците, као и у области владавине права. Истакла је да је у извјештају наведена посебна жустрина у предизброној кампањи за предсједничке изборе, као и случај Савамале.

Према њеним ријечима, добросусједки односи и наставак дијалога са Приштином, као и примјена већ постигнутих договора, услови су за процес приближавања Србије ЕУ.

Извор: Танјуг