latinica  ћирилица
14/06/2017 |  14:24 | Аутор: РТРС

Повећан извоз пољопривредних производа

Вриједност извоза пољопривредно-прехрамбених производа из БиХ од јануара до маја већа је за 20,39 одсто у односу на првих пет мјесеци прошле године, док је у истом периоду ове године извоз из Републике Српске забиљежио раст од 23,30 одсто у односу на упоредни период.
Увоз - извоз - Фото: илустрација
Увоз - извозФото: илустрација

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштено је да је укупна вриједност увоза пољопривредно-прехрамбених производа у БиХ у првих пет мјесеци ове године већа за 9,16 одсто у односу на исти период прошле године.

У Републику Српску је у првих пет мјесеци ове године увоз ових производа већи за 13,61 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

У контексту посљедица примјене адаптираног Споразума о стабилизацији и придсруживању и додатне либерализације трговине између БиХ и земаља ЕУ, видљив је раст увоза појединих категорија производа у односу на исти период прошле године, посебно када је ријеч о живим животињама и месу, те јестивим кланичним производима. Вриједност увоза живих животиња у првих пет мјесеци ове године у порасту је за 15,68 одсто у односу на прошлу годину, док је од јануара до маја остварен већи раст извоза него увоза.

Тако је у категорији живе животиње остварен раст извоза за више од 300 одсто углавном захваљујући извозу свиња и телади на тржиште Србије. Вриједност увоза меса и јестивих кланичних производа од јануара до маја повећана је за 17,09 одсто у односу на исти период лани, док је код извоза меса забиљежен негативан тренд и пад за 42 одсто.

Извор: СРНА