latinica  ћирилица
14/06/2017 |  13:54 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Кошарац: СДС признаје геноцид у Сребреници

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ којим је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором, а који је утврдио Савјет министара, довољно говори о политици коју заступа СДС.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Чини ми се да СДС на овај начин признаје геноцид у Сребреници - рекао је Кошарац и позвао руководство СДС-а да осуди понашање својих "хипотекарних министара у Савјету министара БиХ", те да заједно са СНСД-ом гласају против овог закона када дође у парламентарну процедуру.

Он је рекао да СДС има довољно времена, али не зна да ли имају политичке храбрости да се супротставе предсједнику СДА Бакиру Изетбеговићу и онемогуће усвајање овог закона који је штетан за Републику Српску.

Кошарац је позвао "Младена Босића да се његови министри, на темељу оваквог понашања, на достојанствен начин обрате српским породицама и жртвама овог рата и упуте извињење".

- Постоји документ у којем је Министарство правде Републике Српске навело своје мишљење, јасан став и примједбе на Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, а имамо и став Министарства за људска права и избјеглице БиХ који је позитиван на ове измјене. Тај став је потписао замјеник министра Предраг Јовић, члан СДС-а. То довољно говори о политици коју заступа СДС - истакао је он.

Кошарац је поручио да у Сребреници није било геноцида и да та тврдња не може бити предмет кривичног гоњења, како је предвиђено Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ.

На питање да ли се осуђеним за ратни злочин треба забранити обављање било какве функције, он је рекао да свако треба одговарати за оно што је урадио, али да је БиХ показала да правосудне институције немају универзалан приступ том питању и не поштују се препоруке Европског суда за људска права гдје се ретроактивно примјењује Кривични закон БиХ.

- Ја сматрам поразом БиХ да за ратне злочине није одговарао Алија Изетбеговић, они који су започели рат у овој земљи. То је поразно за БиХ и то говори колико она није имала спремности да се обрачуна са онима који су заговарали "Исламску декларацију" и идејним творцима ратног сукоба, а онда су, користећи различите фалсификате, карактерисали неке друге - закључио је Кошарац.

Требало покренути иницијативу за укидање Суда и Тужилаштва БиХ

Кошарац је рекао да је очекивао да ће на данашњој сједници ПД ПСБиХ током расправе о Информацији о стању правосуђа БиХ бити покренута иницијатива за укидања Суда и Тужилаштва БиХ.

- Ми сматрамо да Суд и Тужилаштво БиХ треба укинути и њихове надлежности вратити на ентитетски ниво, да Високи судски и тужилачки савјет треба бирати на ентитетском нивоу, као и да ентитетски парламенти треба да бирају судије и тужиоце који би на тај начин били одговорни ентитеским, а не институцијама на нивоу БиХ - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он каже да посланици СНСД-а данас не учествују у раду сједнице Представничког дома, јер њиме предсједава Шефик Џаферовић, те да не желе да учествују "у играма које компонује СДС и Младен Босић".

Кошарац наводи да се скупштинска сала покушава претворити у причаоницу и мјесто одакле ће Босић и даље нападати институције Републике Српске, што говори да је "итекако лојалан играч лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу".

- То довољно говори о њиховој политици која институције БиХ жели да користи као модел на коме ће покушати да гради борбу против институција Републике Српске и на јефтин начин покушати да се домогне већег броја гласова како би значајније партиципирали у власти - рекао је Кошарац.

Подсјетивши да је Суд и Тужилаштво БиХ наметнуо високи представник, Кошарац је рекао да сваки пројекат који наметне високи представник не може бити ефикасан у БиХ.

Он је поновио да је политички став СНСД-а да правосудне институције на нивоу БиХ немају њихову подршку.

- Ми смо то више пута доказали начином на који смо гласали. СНСД је сваки пут гласао против информација о раду Тужилаштва и ВСТС-а, јер постоји низ проблема и нагомиланих предмета у тим институцијама за које је заинтересована Република Српска. Ријеч је о предметима ратних злочина и политичких убистава у Источном Сарајеву у којима се као неки од актера спомињу особе које данас обављају значајне функције на нивоу заједничких институција - истакао је Кошарац.

Он каже да није било политичке спремности да правосудне институције БиХ о тим питањима реагују на квалитетан начин.

Кошарац подсјећа да је у прошлом мандату, као предјседавајући Дома народа, отварао питање политичких убистава у Источном Сарајеву и повезезаности политичара и криминалаца у том граду, али да никада није добио адекватан одговор правосудних институција.

Он каже да никад није добио одговор на питање када ће они који су наредили убиство Ристе Југовића, Срђана Кнежевића и Жељка Марковића одговарати, као и када ће извршиоци ових политичких убистава, под "патронатом тадашње политике у Источном Сарајеву", бити приведени.

- То говори о односу правосудних институција према важним питањима нас из Републике Српске - рекао је Кошарац.

Он је упитао како је могуће да тужилац БиХ брзо донесе одлуку о непровођењу истраге против Џаферовића за ратне злочине, а не доноси у предмету "Дудаковић", "Сјековац", "Добровољачка" и другим предметима за ратне злочине почињене над Србима.

Извор: СРНА