latinica  ћирилица
14/06/2017 |  10:48 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

ПД ПСБиХ поново није прихватио иницијативу СНСД-а за смјену Џаферовића

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није ни данас прихватио иницијативу Клуба СНСД-а да се овај дом изјасни о захтјеву за смјену Шефика Џаферовића из СДА са позиције предсједавајућег Представничког дома. Након гласања посланици СНСД-а су напустили сједницу.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

Посланици СНСД-а сматрају да Џаферовић, због тешког бремена ратне прошлости којег носи и оптужби које се доводе у везу са његовим именом, не може обављати функцију предсједавајућег Представничког дома, односно дас не може представљати Дом и све посланике.

Из Клуба посланика СНСД-а кажу да разумију да парламент није судница, али да јесте високи дом у коме се утврђују политички ставови и, у складу с тим, доносе одлуке.

Предсједавајући Клуба СНСД-а Сташа Кошарац раније је навео да су у овом клубу свјесни чињенице да је Тужилаштво БиХ 11. марта 2015. године донијело одлуку о непровођењу истраге против Џаферовића по оптужбама да је као некадашњи члан ЦСБ Зеница знао за ратне злочине над цивилима и ратним заробљеницима српске националности на подручју које је покривао овај центар, те да није учинио ништа да спријечи, пријави нити процесуира починиоце тих злочина.

Он подсјећа да се Тужилаштво БиХ у овом случају позвало на Кривични закон бивше СФРЈ, а не на Кривични закон БиХ који третира командну одговорност и који је, у највећем броју случајева, резервисан за оптужбе против Срба.

Према његовим ријечима, посланици треба да буду свјесни и да је Тужилаштво БиХ у децембру 2015. подигло оптужницу против бившег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина коме се по командној одговорности суди за исте ратне злочине за које је бивши потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо, на основу документације и доказа предатих Тужилаштву, оптуживао и Џаферовића.

Наводећи да је Тужилаштво БиХ експресно и под притиском донијело одлуку о непровођењу истраге против Џаферовића, Кошарац је нагласио да СНСД сматра да се таква одлука може довести у везу са утицајем и контролом коју СДА, чији је Џаферовић високи функционер, има над радом правосудних институција на нивоу БиХ.

Извор: СРНА