latinica  ћирилица
14/06/2017 |  10:37 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Пореска управа Републике Српске блокирала рачуне здравствених установа

Рачуни свих домова здравља и болница у Републици Српској који нису измирили своје текуће обавезе за порезе и доприносе биће блокирани јер Пореска управа Српске поступа по закључку који је добила од Владе, изјавила је директор Пореске управе Републике Српске, Зора Видовић.
Инфо пулт у Пореској управи РС - Фото: РТРС
Инфо пулт у Пореској управи РСФото: РТРС

Видовићева је појаснила да су рачуни домова здравља блокирани у источном дијелу Републике Српске и дијелу Херцеговине, те да јој тренутно није познато колика су појединачна дуговања домова здравља за порезе и доприносе.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, Миленко Гранулић каже да нико неће да блокира рачуне великих здравствених установа које су дужне за доприносе по неколико милиона КМ, већ малим здравственим установама које су дужне два до три доприноса.

Позвао је ресорно министарство и Пореску управу Републике Српске хитно реагују како би се деблокирао рачун ових домова здравља да запослени не би остали без плата.

Богданић: Здравствене установе морају испуњавати законске обавезе!

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је обавеза свих здравствених установа у Српској да редовно измирују своје текуће обавезе за порезе и доприносе.

"Здравственим установама које плаћају текуће обавезе за порезе и доприносе неће бити блокирани рачуни", рекао је Богданић новинарима у Бањалуци, коментаришући одлуку Пореске управе да због неплаћених пореза и доприноса блокира рачуне домовима здравља у источном дијелу Српске.

Богданић је подсјетио да је Влада Републике Српске раније донијела одлуку да ће се за све здравствене установе које уплаћују текуће порезе и доприносе наћи начин рјешавања заосталих потраживања по основу пореза и доприноса, али да све оне морају редовно плаћати законске обавезе.

Извор: СРНА