latinica  ћирилица
14/06/2017 |  10:25 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Земљиште Раковац укњижено на Српску

Земљиштем на локацији Раковац у братуначкој општини намијењено за изградњу граничног прелаза Братунац-Љубовија укњижено је на Републику Српску, саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, које је демантовало тврдње да Српска није ријешила имовинско-правне односе у вези са овим случајем.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Утврдили смо да је извршена експропријација непокретности ради изградње граничног прелаза и приступних путева, те да је земљиште на наведеној локацији укњижено на Републику Српску", саопштено је из Министарства.

На тај начин створени су услови за прибављање грађевинске дозволе и расписивање јавног позива за изградњу и надзор који је у току.

Из ресорног министарства поручили су да Српска нема надлежност за грађење граничног прелаза већ је то посао заједничких институција БиХ, те да је неопходно пренијети право грађења на Управу за индиректно опорезивање БиХ.

"Управа за индиректно опорезивање БиХ обратила се Влади Републике Српске са захтјевом за преношење права кориштења на земљиште Раковац, општина Братунац, у сврху изградње граничног прелаза Братунац-Љубовија", наведено је у саопштењу.

На сједници Владе која је одржана 8. јуна закључено је да је, према одредбама члана 293 Закона о стварним правима, потребно закључити уговор о оснивању права грађења, гдје ће Република Српска остати власник земљишта, а Управа за индиректно опорезивање носилац права грађења, односно власник зграде.

Влада Српске задужила је Министарство саобраћаја и веза да спроведе све потребне активности на припреми уговора, чијим би се потписивањем створио правни основ за остваривање права грађења.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је јуче да су институције БиХ у овом тренутку урадиле свој дио посла у вези са изградњом граничног прелаза и моста Братунац-Љубовија, али да се чека да Влада Републике Српске заврши свој посао како би био расписан тендер за изградњу граничног прелаза.

Шаровић је новинарима рекао да Влада Републике Српске није ријешила имовинско-правне односе, односно није спровела одговарајуће процедуре у вези са додјелом земљишта.

Извор: СРНА