latinica  ћирилица
14/06/2017 |  10:20 ⇒ 10:22 | Аутор: РТРС

Сви би хтјели на сезонски рад у иностранство- Јадран без радне снаге!

Хрвати све више током љетне туристичке сезоне бирају сезонски рад у Аустрији, Њемачкој и Ирској, избјегавајући Јадран.
Јадранско море - Фото: Facebook
Јадранско мореФото: Facebook

Велики број угоститеља на Јадрану све теже проналази раднике за сезону, па ударне љетне мјесеце започињу са некомплетним особљем.

У Аустрији, Њемачкој и Ирској за исти посао може се добити двоструко већа плата, а и услови рада су много бољи, тврде они који су већ провели туристичку сезону радећи у тим земљама.

Неки хрватски сезонски радници упозоравају да на Јадрану послодавци за рад без слободног дана плаћају 4.000 куна /око 540 евра/, од чега само дио на рачун, а остало на руке.

Умјесто за 4.000 или 6.000 куна /око 810 евра/, у иностранству се за исти посао може добити 12.000 /око 1.620 евра/ и више.

Цјелодневно стајање на ногама, мала просјечна плата, неплаћање прековремених сати, изостанци слободних дана - све то утиче да људи масовно одлазе са хрватског Јадрана у иностранство на сезонски рад, признају радници у угоститељству.

Због тога истарски угоститељи мијењају досадашњи систем - нуде повишице, регресе, накнаде за Божић, бесплатну храну и смјештај у малим хотелима који се у Истри граде управо за ту сврху.

Осим слабијих услова рада, многи Хрвати иду на сезонски рад у иностранство и због дуже туристичке сезоне, која се не завршава већ у сепрембру, наводе хрватски портали.

Извор: СРНА