latinica  ћирилица
14/06/2017 |  08:41 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

У Србији заплијењена синтетичка дрога 800 пута јача од марихуане

Србија је прва у свијету пронашла и заплијенила нову дрогу, која је 800 пута јача од марихуане. Ради се о психоактивној супстанци, синнтетичком канабиноиду, који код људи може да изазове тешка здравствена оштећења.
Бањалука - приликом претреса куће пронађени марихуана, оружје, експлозив и муниција - Фото: СРНА
Бањалука - приликом претреса куће пронађени марихуана, оружје, експлозив и муницијаФото: СРНА

Информацију из Србије, преко Система раног упозоравања, добиће све земље Европске уније како би ова дрога одмах била стављена на листу забрањених психоактивних супстанци

Синтетички канабиноиди имају 100 до 800 пута јаче дјеловање од канабиса и јављају се о у облику смоле, бијелог праха, кристала, уља, биљне мјешавине. У Европској унији је до данас пријављено 134 врста синтетичких канабиноида и то је највећа хемијска група која се прати у Систему раног упозоравања. Производи се најчешће у Кини и Индији, а често се пакују у Европи.

Европска агенција за наркотике и зависност, са сједиштем у Лисабону, у свом годишњем извјештају, упозорава да су нови снажни синтетички опијати, који имитирају дејство хероина и морфијума, све већа здравствена пријетња у Еуропској унији. У 35 европских држава све већи број младих изложен је растућем броју нових опојних и врло опасних синтетичких дрога које долазе у до сада непознатим облицима, попут капљица и спрејева за нос.

Извор: Блиц