latinica  ћирилица
14/06/2017 |  08:00 | Аутор: РТРС

Библиотека САНУ обиљежава 175 година

Библиотека Српске академије наука и уметности обиљежиће данас свој дан и 175 година рада скупом посвећеном српском академику, пјеснику, новинару и приповједачу Вељку Петровићу.
САНУ - Фото: B92
САНУФото: B92

На данашњи дан 14. јуна 1842. године тадашње Друштво српске словесности, из којег је настала данашња САНУ, добило је прве књиге, када је именован и први библиотекар.

Тада је почела да ради данашња Библиотека САНУ, иако је основана 1841. године, а прве књиге поклонио је Димитрије Тирол, који се и сматра оснивачем ове библиотеке.

Библиотека САНУ има 1,5 милиона штампаних и електронских публикација, не само књига и часописа, од којих су двије трећине на страним језицима. Ова библиотека сарађује са око 800 установа и академија, размјењује издања и тако набавља књиге из области науке и умјетности којих нема у Србији.

У Библиотеци се чувају подаци и библиографије о свим члановима Академије од 1841. године до данас, а израђују се и њихове библиографије.

Дан Библиотеке увијек је посвећен неком заслужном члану Академије, а овај пут је то Вељко Петровић, поводом 50 година од његове смрти.

Вељко Петровић умро је 1967. године. Био је један од најугледнијих чланова САНУ. Био је не само пјесник, већ и изузетан приповједач и новинар. Прешао је Албанију са српском војском и био ратни извјештач.

Био је први директор Народног музеја, први уредник Радио Београда, писао је историју умјетности, текстове за Српску енциклопедију.

На скупу поводом Дана Библиотеке биће приказана његова дјелатност, одломак документарног филма Мирослава Антића из 1967. године "Тројица из старог Сомбора" о академицима књижевнику Вељку Петровићу, композитору Петру Коњовићу и сликару Милану Коњовићу, као и звучни запис Радио Београда, у којем Вељко Петровић говори своје пјесме.

Извор: СРНА