latinica  ћирилица
14/06/2017 |  07:48 | Аутор: РТРС

У Бањалуци сједница Комисије за српски језик и ћирилицу

Комисија за питања српског језика и ћирилице, коју је формирало Министарство просвјете и културе Републике Српске, одржаће данас сједницу у Бањалуци, речено је Срни у Академији наука и умјетности Републике Српске.
АНУРС - Фото: РТРС
АНУРСФото: РТРС

Након сједнице, која ће бити одржана у Министарству, јавност ће бити упозната о закључцима.

На приједлог АНУРС, за члана Комисије именован је академик Слободан Реметић.

У Академији је Срни речено да је ова институција трајно оријентисана на очување српског језика и ћирилице и да је то предвиђено њеним Законом, Статутом и програмом, те да има Одбор за језик, који дјелује у оквиру Одјељења за језик и књижевност.

"Академија је у протеклих неколико година организовала научне скупове и округле столове посвећене питању очувања српског језика, а штампан је и зборник радова `Језик и писмо у Републици Српској` у којем су објављени научни радови којима је обухваћено и питање ћирилице", навели су из Академије.

АНУРС је у протеклих 10 година радила на научноистраживачким пројектима посвећеним питању српског језика, које је финансирало Министарство науке и технологије, а резултати истраживања редовно су, по фазама, достављани Министарству.

"Чланови АНУРС из области лингвистике и књижевности учествовали су на свим скуповима који су поводом овог питања били организовани у Републици Српској и Србији, а са којих су послати закључци и препоруке релевантним институцијама", кажу из АНУРС.

Чланови Академије оглашавали су се и у медијима, отварајући дијалог у вези са проблемима очувања српског језика и ћирилице.

Извор: СРНА