latinica  ћирилица
13/06/2017 |  20:40 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Бивши предсједник Чешке: Вријеме је за излазак из ЕУ

Бивши предсједник Чешке Вацлав Клаус изјавио је да је куцнуо час да Чеси почну да припремају излазак своје земље из Европске уније.
Вацлав Клаус (фото:blogs.ucl.ac.uk) -
Вацлав Клаус (фото:blogs.ucl.ac.uk)

Клаус је то рекао поводом одлуке Европске комисије да тужи Пољску, Мађарску и Чешку јер одбијају да примају избјеглице и оцијенио да то јасно показује какве намере има Европа са Чешком.

"Принципијелно и одлучно протестујемо против одлуке ЕУ да почне поступак због такозваног непримања имиграната на основу квота које је наметнуо Брисел. Протестујемо због настојања да нас казне и натјерају да будемо послушни", казао је бивши шеф државе.

Својевремено најгласнији евроскептик међу шефовима држава и влада ЕУ, Клаус је изјавио да тај поступак због непоштовања легислативе ЕУ показује јасно шта заиста замишља Европа са Чешком.

"Одбијамо аргумент да морамо да будемо за столом, да морамо да будемо присутни када се одлучује, да морамо да будемо у тврдом језгру Уније. Ми смо присутни додуше и сада у процесу одлучивања ЕУ, али ми не одлучујемо. Глас Чешке се игнорише. Дотације из фондова ЕУ нам нису потребне и не желимо их", рекао је Клаус.

Једини спас за Чешку Вацлав Клаус види у "Чегзиту" који, међутим, Чеси не желе.
Иако су највећи евроскептици у региону и, по јунској анкети центра ЦВВМ, повјерење у ЕУ има свега 32 одсто Чеха, ипак чак 60 одсто одбија да Чешка да оде из ЕУ сматрајући да свакако треба да остане у њој.

"Дошло је вријеме да припремамо одлазак наше земље из ЕУ, то је једини пут за спас и опстанак наше земље коју смо наслиједили од предака, и имамо дужност да је предамо следећим генерацијама", изјавио је Клаус.

Послије одлуке Европске комисије да покрене процедуру против Пољске, Чешке и Мађарске због тога што апсолутно одбијају да учествују у механизму релокације избјеглица из земаља које су под највећим притиском, као што су Италија и Грчка, чешки званичници су данас поновили да, без обзира на пријетњу казни, немају намјеру да примају избјеглице по квотама иако не споре да су на то обавезне.

"Солидарност није да понављамо исте грешке. Могли бисмо да будемо и лицемјерни и водимо политику Потемкина - да узимамо те људе, а они да нам ионако побјегну другдје, а ми да се правимо да смо своје испунили. Такву политику не желимо да водимо", казао је шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек и механизам релокације избјеглица назвао "Потемкинова села".

Извор: Агенције