latinica  ћирилица
13/06/2017 |  17:55 ⇒ 14/06/2017 | 00:08 | Аутор: РТРС

Како страним држављанима наплатити казне за непрописно паркирање? (ВИДЕО)

Како страним држављанима наплатити казне за непрописно паркирање или неплаћање паркинга? Тај одговор већина локалних заједница нија пронашла, а изузетак је Бијељина.
Паркинг - Фото: РТРС
ПаркингФото: РТРС

Тамо, уз посредство агенције, која је задужена за наплату паркинг казни широм Европе, од наплате прекршаја нису изузети ни странци.

Током љетних мјесеци у сезони годишњих одмора, али и за вријеме вјерских празника, улице Бијељине пуне су возила са иностраним регистарским таблицама. За све њих, већ трећу годину важе иста правила паркирања као и за домаћа возила. 

Свако ко не плати паркинг који кошта пола, односно једну марку по сату у плавој и црвеној зони, добија казну од десет марака. Ако у року од осам дана не измири ову казну, а ријеч је о возилу са страним таблицама, ризикује да добије вишеструко већи износ, зависно од земље у којој живи и процедура која је потребна да се спроведе ради наплате казне.

- Казне иду од 30 до 50 евра у првом поступку, односно 70 евра у другом поступку, а ако већ на неки суд, онда су трошкови већ око 200 евра по једној казни. Од наплате тих казни, ми смо купили нове пда уређаје, и побољшали контролу паркинг мјеста - истакао је директор Дирекције за развој и изградњу града Бијељина Младен Петровић.

 

У случају да нисте платили казну за паркинг, а излазите из БиХ, на граници вам неће правити проблем, што није случај са тежим саобраћајним прекршајима. 

- То су углавном прекршаји из основа безбједности саобраћаја прекорачење брзине, углавном се ради о тим прекршајима.  Имали смо 92 држављана, од тога 19 је уступљено полицији Србије, док је 72 процесуирала полицијска станица за безбједност саобраћаја Бијељина - изјавио је инспектор за граничну контролу Канцеларија Граничне полиције "Сјевероисток" Бијељина Предраг Сантрач.

 Предузете мјере принудне наплате дале су резултате. Смањен је број издатих паркинг казни, а посебно у јулу, августу и децембру, када највише људи из иностранства борави на нашим просторима.