latinica  ћирилица
13/06/2017 |  17:25 | Аутор: РТРС

Почело поновљено суђење Станишићу и Симатовићу

На поновљеном суђењу бившим припадницима Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу тужиоци су оптужене означили као "кључне учеснике у удруженом злочиначком подухвату насилног протјеривања несрба са територија Хрватске и БиХ ради остваривања српске доминације".
Станишић и Симатовић - Фото: РТС
Станишић и СиматовићФото: РТС

Бивши шеф Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић /66/ и његов помоћник Франко Симатовић /67/ оптужени су за учешће у "удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ било трајно и насилно уклањање Хрвата и муслимана са територија Хрватске и БиХ".

Тужилац Даглас Стрингер навео је данас у уводној ријечи пред насљедником Хашког трибунала – Механизмом за међународне кривичне судове да је то злочиначко удружење у прољеће 1991. године "осмислио" и предводио тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић, који је за примјену на терену задужио своје људе од повјерења - Станишића и Симатовића, пренијели су београдски медији.

Стрингер је навео како су Милошевићеву идеју да послије распада Југославије "сви Срби живе на територији коју контролишу Срби", Станишић и Симатовић спроводили успостављањем српских аутономних области у Хрватској и БиХ, као и формирањем њихових снага.

Као саучеснике у злочиначком удружењу у Хрватској, Стрингер је навео Милана Бабића, Милана Мартића, Горана Хаџића, Радослава Стојчића Баџу, Војислава Шешеља, Жељка Ражнатовића Аркана, генерале Вељка Кадијевића и Благоја Аџића...

"Комуникација и координација међу њима ишла је преко Станишића и Симатовића", рекао је тужилац.

У наставку уводне ријечи, тужиоци ће говорити и о злочинима у БиХ, које су починиле снаге под контролом Станишића и Симатовића.

Првостепено вијеће Хашког трибунала ослободило је 2013. године Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице али је Жалбено вијеће по жалби тужилаштва 15. децембра 2015. поништило ослобађајућу пресуду и наложило да им се суди поново по свим тачкама оптужнице.

Извор: Срна