latinica  ћирилица
13/06/2017 |  16:22 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Утврђен приједлог кривичног закона БиХ

Савјет министара БиХ данас је утврдио Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ којим се дефинише појам јавног подстицања на насиље и мржњу.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

За јавно подстицање на насиље и мржњу "усмјерену против групе или неког члана такве групе одређене с обзиром на расу, боју коже, вјероисповијест, поријекло или националну или етничку припадност, пол, полно опредјељење, родни идентитет, инвалидитет или било које друге особине" предвиђена је казна затвора од најмање годину дана.

Казна је предвиђена и за јавно одобравање, порицање или грубо умањивање правоснажном одлуком међународног или домаћег суда утврђеног злочина геноцида, злочина против човјечности и ратног злочина из члана шест, седам и осам Статута сталног Међународног кривичног суда или злочина из члана шест Повеље Међународног војног суда, придружене Лондонском споразуму од 8. августа 1945. године и другог међународног суда који прихвата БиХ.

Приједлогом закона је дефинисано да се казна затвора замјењује новчаном казном тако што се сваки дан изречене казне затвора изједначава са 100 КМ новчане казне, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Законске одредбе које регулишу замјену казне затвора новчаном казном неће се примјењивати на починиоце кривичних дјела против интегритета БиХ и кривичних дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом.

Предложеним законом је предвиђено извршавање казне "кућним затвором са електронским надзором", чиме би се уштедјела знатна финансијска средства и растеретили затворски систем и људски ресурси.

Овакав начин извршења казне затвора примјењивао би се за особе које су осуђене на казну затвора до једне године, што подразумијева да је ријеч о лакшим казненим дјелима.

Овај начин издржавања казне знатно ће допринијети благовременом упућивању на издржавање казне затвора починилаца осуђених на дуже казне, односно тежа казнена дјела.

Предложеним измјенама је прописано да осуђени за кривично дјело против човјечности и вриједности заштићених међународним правом може бити условно отпуштен након издржане двије трећине те казне.

Измјенама и допунама Кривичног закона прописано је да се амнестија не може дати за кривична дјела против интегритета БиХ и кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом, чиме је испуњена препорука Радне групе за присилне нестанке.

Предлагач, Министарство правде, доставиће Приједлог закона Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по скраћеној законодавној процедури.

Извор: Срна