latinica  ћирилица
13/06/2017 |  16:01 ⇒ 16:33 | Аутор: РТРС

Црнадак на "Осло Форуму 2017"

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак учествовао је на Осло Форуму 2017, који се под називом Изградња мира у новој ери геополитике одржава у Ослу.
Осло - Игор Црнадак - Фото: РТРС
Осло - Игор ЦрнадакФото: РТРС

 Црнадак је на панелу под називом Југоисточна Европа: угрожена стабилност, на коме су учествовали и министар вањских и европских послова Републике Хрватске Давор Иво Стиер и министар вањских и европских послова Словачке Републике Мирослав Лајчак, истакао да је за дугорочну стабилност Југоисточне Европе најважнија интеграција земаља Западног Балкана у Европску унију, јер европска идеја и европске вриједности представљају најбољи пут за превазилажење проблема и несугласица у региону.

 Црнадак је у свом обраћању нагласио да је за Босну и Херцеговину чланство у Европској унији главни стратешки спољнополитички циљ и да је то питање око кога постоји сагласност свих народа и свих нивоа власти у Босни и Херцеговини.

Током излагања, министар је истакао да у Европи не постоје "наши" и "њихови" проблеми, те да је стабилност Југоисточне Европе од огромне важности за цијели континент и за стабилност и развој цијеле Европе. Министар је такође нагласио да је, поред европских интеграција, веома важно да се омогући снажан економски развој, да се реализују нови инфраструктурни пројекти и инвестиције у региону, што би требало да утиче на рјешавање једног од највећих проблема тренутно у Босни и Херцеговини, а то је одлазак великог броја младих људи.

На маргинама Осло Форума, Црнадак ће вечерас имати сусрете са министрима иностраних послова Краљевине Норвешке Боргеом Брендеом и Исламске Републике Иран Мохаммад Јавад Зарифом.