latinica  ћирилица
13/06/2017 |  15:15 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Бањалука: Одржан други Сајам запошљавања - очекује се 800 нових радних мјеста (ВИДЕО)

Више од 30 послодаваца учествовало је на другом Сајму запошљавања који је одржан данас у Дому омладине у Бањалуци, у организацији Завода за запошљавање Републике Српске.
Сајам запошљавања - Фото: РТРС
Сајам запошљавањаФото: РТРС

Организатор очекује да ће бити понуђено око 800 нових радних мјеста.

Међу незапосленима који су дошли да пронађу одговарајући посао највише је било младих без радног искуства, али и оних старијих који су остали без посла.

Више од 30 послодаваца потенцијалним радницима представило је послове и потребне профиле радника. 

Након сајма у Требињу на којем је посао пронашло 370 особа, организатори очекују да ће сајам у Бањалуци ту бројку надмашити. 

- Очекујемо више од 700-800 пријава потреба за радницима и вјероватно ћемо у нарредна два мјесеца запослити 800 лица - истакао је директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић.

Како би била смањена незапосленост, ресорно министарство ове године ће за запошљавање издвојити око 16 милиона марака, чиме ће бити обухваћене најугроженије социјалне категорије.

- Наравно ту су превасјходно млади људи који ће кроз компоненту запошљавања и самозапошљавања доћи до свога статуса у радном односу - нагласио је министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

У оквиру Сајма, директор завода Мирослав Вујачић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић потписали су протокол о сарадњи града и Завода. 

- Завод за запошљавање нам је неопходан партнер у нашим програмима запошљавања и самозапошпљавања у статистикама у доношшењу одлука које се тичу стипендирања дефицитарних занимања - додао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Након Бањалуке, Сајам запошљавања биће на јесен одржан у Модричи и Источном Сарајеву.