latinica  ћирилица
13/06/2017 |  15:03 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

На подручју Херцеговине завршена теренска археолошка истраживања (ВИДЕО)

На подручју Херцеговине завршена су теренска археолошка истраживања, у оквиру пројекта ЕУРОФАРМ.
Археолошки материјал - Фото: РТРС
Археолошки материјалФото: РТРС

Послије седмодневног боравка на терену, археолози су утврдили да су ранија налазишта, из доба палеолита и неолита, добро очувана. Са терена су изузети мањи остаци, за које би требало да се утврди из којег периода потичу. Истраживања раде домаће институције, у сарадњи са Археолошким институтом Универзитетског колеџа из Лондона.

Археолози треба да дођу до остатака најранијег људског присуства и података о бављењу сточарством, у млађем каменом добу.

- Пронађене су кости, нешто керамике. Bило би прерано говорити из ког су периода - истакла је археолог из Музеја Херцеговине Требиње Јелена Пујић.

Повратак на локације које су истраживане крајем осамдесетих година, уколико буду обезбијеђена средства, очекује се наредне године, послије анализе прикупљеног материјала. Пет година у пројекту учествује и Музеј Републике Српске.

- Тако да бисмо сакупили нове податке захваљујући новим технологијама, и да одговоримо одакле су добијали воду, које су животиње узгајали, како су се прехрањивали, и како се све уклопило у овај пејзаж - рекао је руководилац пројекта ЕУРОФАРМ Марк Ван Дер Линден.

- Оно што је рађено претходних година је остало, тако да можемо једноставно наставити гдје су колеге стали - нагласила је кустос-археолог Музеја Републике Српске Ивана Панџић.

Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, у бази података, има више од три хиљаде археолошких локалитета у Републици Српској. Преко дозвола, има увид у стање на терену, а истраживања се раде у сарадњи са мјесним надлежним музејима.

- Ми пет година учествујемо у пројекту ЕУРОФАРМ и тиме употпуњујемо археолошку карту Републике Српске - додала је Љубица Срдић из Завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа

- Оваква истраживања омогућују обогаћивање сталне поставке праисторијске збирке коју нисмо имали - рекла је директорка Музеја Херцеговине Требиње Ивана Грујић.

Истраживња су рађена на подручју Љубиња, Берковића, Гацка и Требиња, уз помоћ чланова Спелеолошког друштва "Зелена брда" из Требиња.