latinica  ћирилица
13/06/2017 |  11:19 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Млада научница из Бањалуке награђена у Санкт Петербургу (ВИДЕО)

Од 180 пријављених, међу седам свјетских научника, награђених на недавно одржаном Међународном економском форуму у Санкт Петербургу је и Маја Станисављевић, из Бањалуке.
Маја Станисављевић - Фото: РТРС
Маја СтанисављевићФото: РТРС

Стручни жири је наградио, како је објашњено, пројекте који представљају иновацију и могуће их је примијенити у реалном животу.

- То је њихово партнерство за програм "зелене хемије", односно да се промовише зелена хемија и да се хемија као наука оријентише на обновљиве изворе како би се смањило загађење. Ја сам заједно са ментором и колегама са програма аплицирала и заиста смо постигли огроман успјех, јер је било око 180 пријава, а свега седам добитника - наводи Станисављевићева.

Научница из Бањалуке, која ради на Природно-математичком факултету а завршила је докторске студије у Брну, освојила је награду за рад у вези са екстракцијом нано честица из отпадних вода рудника. У постдокторском истраживању у који ће бити утрошен грант, за набавку опреме и хемикалија, Станисављевићева ће проучавати филтрацију антибиотика.

- Маја је дошла на идеју да то испроба на медицинским контаминентима. Она ће испитивати могућност филтрације антибиотика који загађују отпадне воде и ријеке - каже доц. др Сузана Готовац, са студијског програма хемија ПМФ Бањалука.

Осим тога, раде и на искоришћености целулозног отпада. Према том пројекту пиљевина се не би само користила за производњу пелета који кошта 300 КМ по тони, већ за производњу филтер материјала који кошта и до 1000 долара по килограму.

На ПМФ-у истичу да Маја није њихов једини научник истраживач који је награђиван за свој рад.

- С обзиром на Мајин успјех, али и многе друге догађаје који су претходили томе захваљујући колегиници Сузани, добили смо још један пројекат финансирања од Европског иститута за технологију. Такође, колега Саша Зељковић је добио Фул Бритову стипендију сљедећих годину дана у Америци - наводи доц. др Милица Балабан, шеф студијског програма хемија и шеф Катедре за органску хемију ПМФ Бањалука.

Добитница награде Маја Станисављевић истиче да јој пуно значи што је добила ово признање, посебно што су финансијска средства за науку мала.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да је постдокторанд и истраживач на студијском програму хемије на бањалучком Природно-математичком факултету Маја Станисављевић примјер да у Српској има младих људи који се веома успјешно баве науком.