latinica  ћирилица
13/06/2017 |  10:21 | Аутор: РТРС

Током седмице повољни услови за рад у пољу

Агрометеоролошки услови углавном ће бити повољни за обављање актуелних пољопривредних радова у пољу, само ће мјестимично у другој половини седмице због појаве локалних пљускова радови накратко бити прекидани, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Углавном повољни температурни услови позитивно су досад утицали на интензиван раст и развој свих пољопривредних култура.

Временски услови омогућавали су међуредну обраду јарих култура, као и примјену адекватних мјера његе и заштите.

Доспјеле падавине у претходном периоду су биле пљусковите и локалног карактера, а током прве декаде јуна највише кише је било у источним крајевима и у сјеверном дијелу Херцеговине и износиле су од 27 до 92 литра по метру квадратном, док су се у осталим крајевима падавине кретале од једног до 20 литара по метру квадратном.

Залиха влаге, међутим, у дубљим слојевима земљишта у већини производних подручја је у паду, тако да су потребне нове количине падавина.

Нестабилне временске прилике и повећана влажност ваздуха у првом дијелу прошле седмице створиле су повољне услове за развој биљних болести као што су чађава пјегавост листа и краставост плодова јабуке, затим пепелница јабуке и шупљикавост листа коштичавог воћа, а код кромпира су примијећени симптоми пламењаче и црне пјегавости.

Биљне штеточине примијећене су код јабуке, брескве и шљиве, али и код ратарских култура.

Извор: СРНА