latinica  ћирилица
13/06/2017 |  07:32 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Почиње поновљено суђење Станишићу и Симатовићу

Пред Хашким трибуналом требало би да почне поновљено суђење бившим руководиоцима Службе државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, оптуженим за ратне злочине почињене у Хрватској и БиХ.
Франко Симатовић и Јовица Станишић - Фото: РТРС
Франко Симатовић и Јовица СтанишићФото: РТРС

Првостепеном пресудом изреченом у мају 2013. године Хашки трибунал ослободио је Станишића и Симатовића кривице по свим тачкама оптужнице.

Претресно вијеће тада је већином гласова закључило да Станишић и Симатовић нису одговорни за почињене злочине, који им се стављају на терет и ослободило их свих оптужби, те наложило да одмах буду пуштени на слободу.

Ослобађајућу пресуду Жалбено вијеће Хашког трибунала поништило је у децембру 2015. године и наложило ново суђење, по свим тачкама оптужнице.

У оптужници се наводи да су Станишић и Симатовић, високорангирани званичници СДБ-а Србије били учесници удруженог злочиначког подухвата, који је имао за циљ присилно и трајно уклањање већине несрпског становништва са подручја Хрватске и БиХ.

Првобитна оптужница против Станишића и Симатовића потврђена је 1. маја 2003. године. Симатовић је пребачен у притвор Хашког трибунала 30. маја, а Станишић 11. јуна 2003. године.

Суђење је почело 28. априла 2008. Међутим, због лошег здравственог стања Станишића почетак је одгађан неколико пута и суђење је поново почело 9. јуна 2009. године.