latinica  ћирилица
10/06/2017 |  11:45 | Аутор: РТРС

Вјежбање у природи буди оптимизам, јача вољу и затеже тијело

Користи од вјежбања под ведрим небом су вишеструке. Рекреација у природи буди оптимизам и јача вољу, а излагање пријатним сунчевим зрацима подстиче синтезу витамина Д, дјелује умирујуће на организам и усклађује биолошки ритам важан за правилно функционисање главних органа.
Тијело - Фото: flickr.com
ТијелоФото: flickr.com

Ако за тренинг под ведрим небом изаберете парк или игралиште близу куће, као реквизити могу да вам послуже клупе, дрвеће, гране, пањеви, дјечје пењалице... Увијек размишљајте о тренингу цијелог тијела. Практикујте сложене вјежбе које захтијевају активацију већег броја мишића, попут мишића ногу и леђа.

Прије сваког вјежбања брзо ходајте најмање 15 минута, да би се тијело загријало и припремило за напор.

Клупа

Склекове и трбушњаке можете да изводите на клупи. Пожељно је да сваку од наведених вјежби поновите у три серије и са максималним бројем понављања.

Дрвеће

Згибове и најразличитије варијанте подизања и пењања најлакше ћете извести уз помоћ дебљих грана. То су вјежбе којима се јача горњи дио тијела.

Трава

На осунчаним и сувим травнатим површинама можете да радите чучњеве и искораке. Ако су вам статични искораци постали исувише лаки, пробајте искораке у кретању, или искораке са пењањем на клупу.

Као и код искорака, и чучњеви могу да имају много варијација, па се можете окушати у извођењу получучњева, сумо чучњева, дубоког чучња, као и чучња са скоком или једноставно издржљивости у чучећем положају.

Степенице

Један од кориснијих објеката за тренинг свакако су и степенице. Можете да трчите уз или низ степенице, скачете једном или са обје ноге, да се пењете или спуштате бочно... Све то утиче на јаче ноге и лепше глутеусе - мишиће задњице.

Извор: Агенције