latinica  ћирилица
08/06/2017 |  13:41 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Богданић озваничио завршетак реконструкције Дома здравља у Гацку

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић данас је у Гацку озваничио завршетак реконструкције Дома здравља, у коју је уложено 430.000 КМ.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Богданић је изразио задовољство што су становници Гацка добили лијеп и уређен објекат, изражавајући наду да ће на овај начин здравствена заштита бити подигнута на још већи ниво у овој локаланој заједници.

"Ова здравствена установа има још већу тежину, јер се у њој лијече и радници Рудника и Термоелектране `Гацко` који су подложни различитим повредама", рекао је Богданић.

Он је додао да ће у наредном периоду бити обављена контрола да би се утврдило да ли су средства намјенски утрошена, односно да ли су радови урађени у складу са пројектом.

Начелник општине Гацко Милан Радмиловић изразио је задовољство што је ова локална заједница добила реновиран медицински објекат и што ће становништво ове општине имати бољу услугу, наглашавајући да је на реду набавка дијагностичке опреме.

Он је изразио наду да ће Министарство здравља и социјалне заштите и општина и убудуће заједнички радити на опремању и осавремењавању овог објекта који има десетак љекара, међу којима и један број специјалиста.

Директор Дома здравља Гацко Вера Говедарица захвалила је ресорном министарству и општини на издвојеним средствима, указујући да има још проблема који се морају у будућности рјешавати.

"Мислим да ћемо заједничким снагама успјети да ријешимо проблеме у здравству у Републици Српској", истакла је Говедарица.

Она је навела да је веома важно и за пацијенте, али и особље што је Дом здравља реновиран.

Радови, који су трајали годину дана, обухватили су реконструкцију пет амбуланти породичне медицине, у чему је Министарство здравља и социјалне заштите учествовало са 70 одсто, а Општина Гацко са 30 одсто средстава.

За опрему је издвојено око 60.000 КМ, а слиједи обезбјеђивање средстава за дијагностику.

Иако су домови здравља у надлежности општина, протеклих година је ресорно министарство у ове здравствене институције уложило знатна средства у изградњу, реконструкцију и опремање амбуланти породичне медицине у Републици Српској.

Улагања у примарну здравствену заштиту реализована су у оквиру пројекта "Јачање примарне здравствене заштите", који траје од 2006. године и у оквиру њега је изграђено или реконструисано око 320 амбуланти породичне медицине и уложено око 47 милиона КМ широм Републике Српске.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Срспке финансира 70 одсто од вриједности пројекта, док је учешће локалних заједница 30 одсто.

Извор: Срна