latinica  ћирилица
08/06/2017 |  09:40 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Прича о "Исламској држави" је у Изетбеговићевој "Исламској декларацији" (ФОТО/ВИДЕО)

Најважнији изазов за Републику Српску је очување њене политичке самосталности и јачање те самосталности у оквиру Дејтонског мировног споразума као и јачање њених институција, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик на предавању "Безбједносни изазови у Републици Српској и региону" студентима факултета Безбједносних наука у Бањалуци
Предавање на Факултету безбједносних наука у Бањалуци - Фото: РТРС
Предавање на Факултету безбједносних наука у БањалуциФото: РТРС

Постоје одређене индиције да у Српској постоји неколико параџемата, али безбједносне структуре то прате и држе под контролом, рекао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је из БиХ знатан број грађана отишао да ратује за "Исламску државу".

"БиХ у овом погледу предњачи и нико не смије да искључи могућност повратка ових људи са ратишта у Сарајево, а да већ дан након тога буду на територији Републике Српске. У свему овоме важно је што је Српска показала способност и ефикасност приликом терористичког напада у Звронику када су спријечене шире посљедице", каже Додик.

Он је навео да се прича о "Исламској држави" најегзактније може наћи у "Исламској декларацији" коју је написао некадашњи муслимански лидер Алија Изетбеговић.

"Многи терористички чинови у свијету имају значајну повезницу са БиХ, односно бошњачком политичком и безбједносном структуром. У БиХ је током посљедњег ратног сукоба ушло више од 4.000 муџахедина, што довољно говори о свему", рекао је Додик.

Он је поновио да је међународни интервенционизам створио много изазова и проблема у БиХ.

"Морамо се кретати на начин да се Република Српска бори за свој политички статус и права, али да то не буде разлог за некога ко би могао да употријеби масовну силу према Српској", сматра Додик.

Предавања на Факултету безбједносних наука

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић оцијенио је да Република Српска у свим сегментима, па и у безбједносном, зна пут и има правац којег мора да се држи.

"На тај начин ће се најбоље супротставити свим безбједносним изазовима и пријетњама којима је изложена. Ово је значајан дан за наше студенте који морају знати све вриједности садашњег друштва", рекао је Ћеранић.

Он је напоменуо да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске опремљено и обучено да се супротстави свим безбједносним изазовима, додавши да би упозорења Велике Британије о могућности терористичких напада у БиХ требало схватити веома озбиљно.

Предавање на Факултету безбједносних наука

Предавању студентима на Факултету безбједносних наука присуствовали су и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга.

Извор: РТРС, СРНА