latinica  ћирилица
07/06/2017 |  11:50 | Аутор: РТРС

Научници коначно открили како брак утиче на здравље

Чини се да брак може да има велики утицај на ваше здравље, и те како позитиван. Повећава шансе за преживљавање уколико имате велики фактор ризика за појаву болести срца, наводе стручњаци.
Вјенчање - Фото: илустрација
ВјенчањеФото: илустрација

Вољени брачни друг може вас подстаћи да боље бринете о себи, показала је студија спроведена на скоро милион одраслих Британаца.

Сви ови људи имали су висок притисак, холестерол или дијабетес. Ожењени су прошли много боље од самаца. Доктор Пол Картер истакао је да је брак повезан са већим шансама за преживљавање срчаног удара.

Њихова најновија истраживања, представљена на конференцији друштва љекара за кардиоваскуларне болести у Великој Британији, наговјештавају због чега би то могло бити истина.

Мушкарци и жене у педесетим, шездесетим и седамдесетим који имају висок холестерол имају 16 одсто веће шансе да преживе уколико су у браку за разлику од самаца. Исто важи и код особа која имају дијабетес или повишени притисак - особе у браку имају већу могућност за преживљавање.

Слика је мање јасна за особе које су разведене, удовице или удовци или су живјели у ванбрачној заједници. Такође, задужени за истраживање нису испитивали да ли су људи у срећним браковима или не. Претпоставља се да је важно имати неког посебног у свом животу, а не само некога називати мужем или женом.

"Не кажемо да сви треба да се вјенчају. Потребно је да поновимо позитивне ефекте брака и у истраживање укључимо пријатеље и породицуна исти начин“, истиче доктор Картер.

Извор: Б92, Агенције