latinica  ћирилица
06/06/2017 |  21:50 | Аутор: РТРС

Поједници Домови здравља у БиХ без серума против уједа змија

У појединим бх. Домовима здравља влада, посебно у Федерацији БиХ, влада несташица серума против уједа змије. На тржишту је све теже доћи до серума те се савјетује грађанима додатни опрез током боравка у природи.

Сарајевски Дом здравља је један од домова у којем серума тренутно нема. Како наводе поједини федерални медији, у Кантону 10 су у потпуности остали без серума. Надлежни појашњавају да су серум наручили још прије три мјесеца код фармацеутског дистрибутера, али да још није испоручен.

Иако су се змије у задња два мјесеца појављивале на разним локацијама широм Бањалуке, засад није било веће опасности по људе.

"У току ове године у Службу хитне медицинске помоћи јавила су се два пацијента с уједом змије. У оба случаја радило се о уједу неотровне змије. Пацијенти су хоспитализовани на Клинику за инфективне болести КЦ Бањалука", поручили су из Дома здравља Бањалука.

Додају да имају довољне количине серума против змијског уједа. Из двије бањалучке апотеке истичу да серума против уједа змија немају на стању.

Извор: Независне новине